Forse exportstijging Amerikaans varkensvlees naar China

De varkensvleesexport van de Verenigde Staten naar China laat een forse stijging zien. De export overstijgt het niveau van voor de handelsoorlog, meldt Panjiva. Dat is de onderzoekseenheid van S&P Global Market Intelligence.

Forse+exportstijging+Amerikaans+varkensvlees+naar+China
© Twan Wiermans

Vooral het Braziliaanse JBS en de Chinese WH Group (eigenaar Smithfield Foods) zijn actief op deze markt. JBS heeft volgens Panjiva dit jaar tot en met 31 augustus 370 procent meer Amerikaans varkensvlees naar China verscheept dan in dezelfde periode in 2017. De export van WH Group steeg 90,1 procent. Tyson Foods Inc verzond 7,3 procent minder varkensvlees naar China vergeleken met dezelfde periode in 2017.

De exportcijfers waren voor verschillende Amerikaanse politici aanleiding tot het stellen van vragen. Zij vragen zich af hoe het mogelijk is om zulke grote hoeveelheden te exporteren, terwijl de opdracht van de Amerikaanse president Donald Trump in april was de binnenlandse vleesvoorziening veilig te stellen. Om die reden moesten vleesverwerkingsfabrieken open blijven, ondanks corona-uitbraken onder arbeiders.


Handelsovereenkomst

China stemde januari dit jaar in met de import van een recordbedrag van ruim 31 miljard euro aan Amerikaanse landbouwproducten in de fase 1-handelsovereenkomst. Varkensvlees vervult daarbij een sleutelrol. De verwachting is dat de Chinese vraag verder stijgt nu Peking de invoer uit Duitsland blokkeert.

JBS zei in reactie op de cijfers dat het totale marktaandeel van Amerikaans varkensvlees in China minder dan 10 procent is. De export bestaat grotendeels uit producten als varkenspoten en levers die Amerikaanse consumenten niet eten. Smithfield reageert dat het geen voorkeur geeft aan buitenlandse klanten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer