ZLTO Dommel en Aa wil ruimer huisvestingsbeleid

ZLTO Dommel en Aa wil meer mogelijkheden van gemeente Boxtel om arbeidsmigranten te huisvesten. De afdeling is niet blij met het conceptbeleid voor huisvesting van arbeidsmigranten in haar gemeente.

ZLTO+Dommel+en+Aa+wil+ruimer+huisvestingsbeleid
© Michiel Elands

Volgens ZLTO-bestuurder Ben van der Meijden stelt de gemeente dat agrarische huisvesting van arbeidsmigranten ongewenst is, net als de huisvesting op VAB-locaties. Wel noemt de gemeente deze mogelijkheden 'afweegbaar', maar onder voorwaarden zoals in het geval van bestaand vastgoed. 'Wij vrezen dat dit beleid willekeur oproept', aldus Van der Meijden.

Nu worden er op een klein aantal agrarische bedrijven eigen arbeidsmigranten gehuisvest. ZLTO Dommel en Aa wil voorkomen dat accommodaties op boerenerven buiten de piekperioden leegstaan door ze te verhuren aan arbeidsmigranten van andere werkgevers.


Hoge kosten

'Hiermee ontlasten we woonwijken en kunnen ondernemers uit de kosten komen. De investeringen die nodig zijn voor gecertificeerde inpandige huisvesting, lopen gauw op tot 10.000 euro per werknemer.'


ZLTO ziet ook mogelijkheden voor huisvesting op VAB-locaties. 'Vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied krijgt zo een nieuwe bestemming en voorkomt verloedering van de omgeving', betoogt Van der Meijden.


Woonunits

Voor agrarische bedrijven die gebruikmaken van een klein aantal arbeidsmigranten en voor seizoensarbeid, moet volgens ZLTO een beperkt aantal woonunits op het agrarisch bedrijf mogelijk zijn. 'Voor hen is de investering in inpandige huisvesting te hoog, zeker als ze nog niet weten hoeveel jaar ze daarvan gebruik zullen maken.'

De gemeente wil vooralsnog niet meegaan in het voorstel van de agrariërs. Haar voorkeur gaat uit naar grote complexen die ruimte bieden aan maximaal vierhonderd mensen. De bestuurder betreurt het feit dat de gemeente de input van ZLTO in het voortraject niet of nauwelijks heeft meegenomen. Ook is het Agrarisch Keurmerk Flexwonen niet opgenomen, een keurmerk dat is ontwikkeld op initiatief van LTO.


Nieuw beleid

Op 13 oktober wordt het nieuwe beleid in Boxtel vastgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer