Melkveehouders+houden+hand+op+de+knip
Achtergrond
© Twan Wiermans

Melkveehouders houden hand op de knip

Op de voermarkt is het relatief rustig. Verschillende sentimenten houden elkaar in evenwicht. Enerzijds is er de aanhoudende droogte die voertekorten in de hand werkt. Anderzijds houden melkveehouders rekening met zakkende melkprijzen, waardoor ze extra voorzichtig zijn met het besteden van geld aan voeraankopen.

Een bijzonderheid op de voermarkt is de verwachte komst van grote hoeveelheden voeraardappelen. Door de coronacrisis is de vraag naar fritesaardappelen ingestort. De aardappelverwerkende bedrijven verwachten dat er voor ongeveer 1 miljoen ton fritesaardappelen geen bestemming meer is. Deze komen beschikbaar als voeraardappelen voor de veehouderij.

Hoe snel dat gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Deze week heeft landbouwminister Carola Schouten aangekondigd dat ze 50 miljoen euro beschikbaar stelt voor een schaderegeling om fritesaardappeltelers te compenseren.


Naar verwachting komen voeraardappelen in grote hoeveelheden op de markt, zodra voor de aardappeltelers precies duidelijk is hoe ze van de schaderegeling gebruik kunnen maken. De handelsprijs voor voeraardappelen is zo'n 35 euro per ton. Dat maakt dit voor melkveehouders een aantrekkelijk product. Koeien vinden het lekker en het bevat veel energie en zetmeel. Voeraardappelen kunnen daardoor snijmais deels vervangen.

Inkuilen met gras

Voeraardappelen kunnen prima worden ingekuild met gras. Voor melkveehouders kan het aantrekkelijk zijn om de naderende eerste snede gras te combineren met aardappelen.

Enerzijds om de kuil op te waarderen tot een hoogwaardig voermengsel en anderzijds om toch voldoende kilogrammen droge stof onder het plastic te krijgen. Ondanks een kleinere grasoogst vanwege het langdurig droge weer.

Dat het al weken vrijwel niet geregend heeft, past veehouders goed bij het bewerken van het land. De voorbereiding van de snijmaisteelt gaat van een leien dakje. Maar het droge weer heeft ook een keerzijde. Het remt de grasgroei behoorlijk. Vooral op de hogere zandgronden is dat goed te zien.

Droog begin van groeiseizoen

Na twee extreem droge jaren baart het melkveehouders zorgen dat het groeiseizoen van 2020 na natte wintermaanden erg droog begint. De ruwvoerpositie van veel bedrijven is flink achteruitgegaan. Waar twee jaar geleden nog grote reserves in vooral kuilgrasvoorraden aanwezig waren, is dat nu veel minder het geval.

Fouragehandelaren melden een redelijke vraag naar ruwvoeders. Het aanbod van kuilgras en snijmais is echter krap. Dit zorgt voor een rustige handel met relatief hoge prijzen. Wie snijmais wil kopen, betaalt vaak meer dan 70 euro per ton. De prijs van kuilgras varieert tussen de 55 en 65 euro per ton.

• Bekijk de marktprijzen van hooi en stro


Handel in hooi en stro gaat rustig door. Corona zorgde in eerste instantie voor wat logistieke problemen, maar handelaren lijken hun wegen gevonden te hebben om daarmee om te gaan. In vergelijking met een jaar geleden zijn de prijzen lager.

Bierbostel is duur geworden

Bierbostel, een in de melkveehouderij geliefd voedermiddel, is duur geworden. Het aanbod is zeer beperkt en de vraag is groot. De prijs per ton per procent droge stof is opgelopen tot 2,65 euro.

Ook andere voerproducten zijn flink aan de prijs. Dat geldt onder meer voor raap- en sojaschroot. Door de hoge prijzen staan melkveehouders niet te popelen om voer aan te kopen. Daarbij zijn de toekomstverwachtingen onzeker door de coronacrisis. Melkveehouders houden rekening met lagere melkprijzen en zijn daarom terughoudend met geld uitgeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer