Kuilgras niet gewild, goede snijmais wel

Op de ruwvoedermarkt is het rustig. Fouragehandelaren merken dat veehouders vooral achteroverleunen en weinig zaken doen. Of hier de komende weken verandering in komt, hangt vooral van het weer af.

Kuilgras+niet+gewild%2C+goede+snijmais+wel
© Johan Wissink

Het, qua weer, extreme jaar 2018 ligt bij iedere veehouder nog vers in het geheugen. Door een maandenlange droogte stagneerde de groei van de gewassen.

Veel veehouders misten bij de grasoogst een of twee volledige sneden gras. Ook de oogst van snijmais was zowel kwantitatief als kwalitatief ver beneden gemiddeld.

Rampzalig groeiseizoen

Ondanks het rampzalig verlopen groeiseizoen voor wat betreft de ruwvoerteelt in 2018, lijkt op veel melkveebedrijven de schade uiteindelijk te zijn meegevallen. Dat is vooral te danken aan de ruime ruwvoerpositie waarvan bij de meeste veehouders sprake was.

Vooral van kuilgras was op de meeste bedrijven sprake van ruime reserves. Deze reserves zijn met het verstrijken van het afgelopen stalseizoen weliswaar sterk gekrompen, maar het aantal bedrijven met een groot ruwvoertekort bleef beperkt. Dit zorgt ervoor dat de handel in ruwvoer al maandenlang behoorlijk tam is. Dat geldt zeker voor kuilgras.

Niets te klagen

Groeiseizoen 2019 kwam vroeg op gang en in de meeste regio's valt over de grasgroei niet te klagen. Her en der was weliswaar al sprake van enige droogte, maar door de bank genomen hebben de meeste melkveehouders een prima eerste en, vaak ook al, tweede snede onder het zeil liggen.

Hoewel het de komende maanden met de grasgroei nog alle kanten op kan gaan, lijkt een extreme situatie zoals in 2018 dit jaar uitgesloten. Van vrees voor te krappe kuilgrasvoorraden lijkt momenteel geen sprake bij melkveehouders. Fouragehandelaren melden dat ze slechts incidenteel kuilgras verhandelen. Een droge zomer kan hier verandering in brengen.

Slechte maisoogst

Bij snijmais heeft de slechte oogst van 2018 meer gevolgen. Op diverse melkveebedrijven is de aanwezige voorraad te krap om de periode tot er mais van de nieuwe oogst is te overbruggen. Deze categorie melkveehouders oriënteert zich volop op mogelijkheden om snijmais bij te kopen.

De groep die dit ook daadwerkelijk doet is echter niet zo groot. Dit lijkt te maken te hebben met de niet-overdadige liquiditeitssituatie. Veel melkveehouders wachten daarom met de aankoop van snijmais tot het moment dat ze die echt nodig hebben.

De meeste interesse gaat uit naar snijmais van uitstekende kwaliteit (hoge VEM en zetmeelwaardes). Voor zulke mais, die maar beperkt beschikbaar is, betalen veehouders prijzen tot 70 euro per ton of iets daarboven.

Weinig belangstelling

Er is meer aanbod van kwalitatief mindere snijmais, met zetmeelgehaltes tussen de 270 en 280 gram per kilo droge stof. Voor zulke snijmais is er momenteel maar weinig belangstelling. Fouragehandelaren verwachten dat dit verandert als er signalen komen dat de oogst van de maisgewassen die nu op het land staan, gaat tegenvallen.

Die signalen zijn er nu niet. Na een wat matige start, beginnen veel maisgewassen zich prima te ontwikkelen. De groeiomstandigheden in de komende twee maanden zijn bepalend voor de nieuwe oogst. En ook voor de maishandel in de tweede helft van 2019.

Hooi duur betaald
De handel in hooi is kalm. Weidehooi is met prijzen tot 255 euro per ton flink duurder dan vorig jaar. Kopers zijn vooral paardenhouders. Zij zetten dit in om hun paarden bij te voeren. Bij paarden die weiden is hooi nodig om het maagdarmkanaal gezond te houden. Paarden die altijd binnen staan krijgen ook vaak hooi.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer