Voerbedrijven zetten alle zeilen bij

De Nederlandse voerbedrijven hebben hun voorraden goed op orde en ook de productie in de fabrieken verloopt nog goed. De sector moet daar echter wel alle zeilen voor bijzetten.

Voerbedrijven+zetten+alle+zeilen+bij
© Nieuwe Oogst

Volgens directeur Henk Flipsen van de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie kijkt de sector nauwlettend naar de situatie in Zuid-Europa. In landen als Italië en Spanje zijn wel problemen met de aanvoer van grondstoffen en het draaiende houden van fabrieken.

'Tot nu toe loopt het in Nederland goed, maar in Zuid-Europa lopen ze in de crisissituatie enkele weken voor op Nederland. Wij willen voorkomen dat hier vergelijkbare problemen ontstaan', zegt Flipsen. Hij is daar nog niet gerust op. 'Bij de levering van coproducten zijn wij bijvoorbeeld afhankelijk van frietfabrikanten en bierbrouwers. Als de productie daar stilligt, heeft dat ook gevolgen voor ons.'

Effect coronacrisis op voerprijzen

Flipsen durft nog niet te zeggen wat de crisis betekent voor de voerprijzen. Maar de crisis gaat zijn sector hoe dan ook geld kosten en het ligt voor de hand dat kosten doorberekend zullen worden.

Voerbedrijven slaan van veel grondstoffen net iets meer op dan anders. ABZ Diervoeding heeft ook wat meer grondstoffen op voorraad. Directeur Marcel Roordink wil niet van hamsteren spreken, maar wil wel een grotere buffer hebben. 'We gaan nu zeker niet op het randje van onze reserves zitten.'

• Bekijk wat er nog meer is geschreven over de coronacrisis


Alles kost meer moeite, zegt Roordink. 'Logistiek is het een hele uitdaging. Retourvrachten komen bijvoorbeeld leeg terug en alles duurt wat langer. Chauffeurs ondervinden bijvoorbeeld oponthoud bij de grens.'

Maatregelen om ziekte te voorkomen

Roordinks bedrijf heeft intern ook allerlei maatregelen getroffen om ziekte bij personeel te voorkomen. De ploegen die elkaar opvolgen in de bedieningskamer van de fabrieken hebben bijvoorbeeld geen contact met elkaar. Chauffeurs komen niet in contact met mensen in de fabriek of de boeren op het erf.

De grondstoffenmarkt was de afgelopen weken heel onrustig. Ook andere bedrijven hebben meer voorraden ingekocht. Roordink: 'Dat is deels gebaseerd op emoties. Toch ervaar ikzelf geen stress over de beschikbaarheid van grondstoffen en de prijzen. Het prijseffect zal wel doorberekend worden en de komende maanden zullen prijzen zeker hoger liggen.'

Het is volgens Roordink mogelijk dat de prijzen na een paar maanden weer teruggaan naar het oude niveau. 'We hebben niet te maken met misoogsten. Het beeld is al wat stabieler dan enkele weken geleden. Over de afzet van melk, vlees en eieren maak ik mij meer zorgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer