Melkveehouder Aarts: 'Maisopbrengst minder goed dan in 2019'

Maismeetnetdeelnemer Willy Aarts uit het Friese Hallum merkte dit jaar dat een deel van de mais laat opkwam door de droogte. Hierdoor is 2020 voor hem geen topjaar geworden zoals in 2019, maar een gemiddeld maisjaar.


Hoe waren de voorbereidingen?

'Die hadden misschien anders gemoeten, maar terugkijken is altijd makkelijker dan vooruitkijken. We hebben voor de maiszaai geploegd. Het was beter geweest om deze zware klei al voor de winter te ploegen. Heikel punt is het mestrijden. Bij ploegen in de winter loop je het risico dat je bij het mestrijden in het voorjaar sporen rijdt, met structuurschade als gevolg.

In het Noorden van Friesland mag je als maisteler je handen dichtknijpen bij een opbrengst van 15 ton droge stof

Willy Aarts, melkveehouder in Hallum

'Een lastige keuze: of je rijdt met het bemesten het perceel weer dicht, of je kiest voor laat ploegen. Maar dan kost het meer werk om de grond zaaiklaar te maken.'


Waarom hebt u voor het ras Asgaard gekozen?

'Vorig jaar was de opbrengst erg goed. Het is lastig om een goed ras voor op de klei te vinden. We kunnen laat zaaien, maar moeten vroeg oogsten. Anders kan de grond te vochtig worden. We kijken naar hoe het oogsten verloopt, maar Asgaard doet het tot nu toe ook dit jaar goed genoeg om hier volgend jaar weer voor te kiezen.'


Hoe was de start van dit maisseizoen?

'Heel vervelend, vooral omdat het voor een aantal planten te droog was om te kunnen kiemen. Het perceel zat vol droogtescheuren. Dat geldt voor 10 tot 20 procent van de planten in bepaalde hoeken. Deze zijn vier weken later alsnog gekiemd. Die planten lagen destijds qua groei behoorlijk achterop, maar ze zijn nu wel bijgetrokken.


'Wat betreft temperatuur en hoeveelheid water hebben we een gigantisch goed jaar gehad. Wel leidt die achterstand tot 0,5 meter minder lengte en opbrengstderving. De afrijping van deze mais startte later en de kolven zullen later rijp zijn. Aan de andere kant is de kolfzetting wel goed.'


Hoe vindt u de mais staan?

'Qua opbrengst toch een beetje minder dan vorig jaar. En over een langere periode bezien staat de mais nu gemiddeld. In Brabant is tussen de 15 en 20 ton droge stof haalbaar, hier in Friesland zijn we blij met 15 ton droge stof per hectare.'


Wanneer gaat u hakselen?

'Eigenlijk is dat standaard de eerste week van oktober, waarschijnlijk ook dit jaar.'


Wat doet u volgend jaar anders?

'Misschien dat we toch proberen om enkele percelen in de winterperiode te ploegen. En dan in het voorjaar met behulp van de sleepslang te bemesten.'
Nieuweoogst.tv

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer