Enorme+verschillen+in+rijpheid+maisgewas
Nieuws
© Peter Roek

Enorme verschillen in rijpheid maisgewas

Soms is de mais noodrijp, soms is de plant nog groen en de korrel al rijp. In het zuidoosten van Nederland maakt de maishakselaar de eerste uren van het seizoen. Elders in Nederland blijft het gewas bij de deelnemers aan het Maismeetnet nog zeker enkele weken staan.

Ook de mais van Pieter Peters uit Oirschot rijpt al aardig af, zo stelde hij dinsdag: 'Met 30 procent droge stof schiet het al aardig op. Ook al is dit percentage van de plant niet belangrijk, ik wil de mais verwerken tot maiskolvenschroot (mks). Dat zal waarschijnlijk over vier weken zijn, tien tot veertien dagen eerder dan normaal.'



Opvallend genoeg gaan de kolven in de buitenronde soms iets hangen. Peters denkt niet dat dit een raseffect is: 'Ik verwacht eerder een gevolg van droogte op het verkeerde moment.'


Oogst begonnen

Met de oogst van snijmais is in de omgeving al een begin gemaakt, ziet Peters. 'De werktuigencoöperatie in de buurt is al begonnen met hakselen. Datzelfde geldt voor verschillende loonwerkers. Ik denk dat de oogst hier in de omgeving op 21 september al een heel eind is.'


Jolan van Noye uit Escharen deed de mais de eerste vrijdag van september in de kuil. Deze was noodrijp: 'Omdat ik nog genoeg maisvoorraad had, lag bij het beregenen de nadruk op gras. Van het behoud van een goede graszode profiteer je meerdere jaren. De mais moest er vrijdag af, wil ik nog een beetje een fris gewas overhouden. De korrel is nog niet overal hard, over het algemeen hebben we qua omvang een redelijke kolf.'


Noord-Nederland

Ook in Noord-Nederland wordt sporadisch gehakseld. In de buurt van Dronrijp kwam woensdag de eerste mais van het land. Dit gewas werd dit voorjaar onder folie geteeld. Roelof de Jong uit Abbega, voorheen enthousiast teler onder folie, koos dit jaar niet voor deze extra investering. Voor hem laat de oogst vermoedeijk nog zes weken op zich wachten.

Tijdens de maisdemo bij Gerrit de Jong in Meerkerk is de mais donderdag onderzocht: 29 procent droge stof en 340 zetmeel: 'Bij mooi weer over twee weken hakselen.'


Overzicht Maismeetnettelers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer