Vroege+maisoogst+door+rijpe+korrel+of+dorre+plant
Achtergrond
© Johan Wissink

Vroege maisoogst door rijpe korrel of dorre plant

De ontwikkeling van de mais verloopt gestaag. Op sommige plekken rijpen de maisplanten in rap tempo af. Elders begint ook de korrel al flink geel te worden.

In Oost-Brabant heeft het de afgelopen week voor het eerst sinds lange tijd geregend. De combinatie van de hitte en de droogte zorgt daar ervoor dat mais die niet of onvoldoende is beregend, er verdord bij staat. Dat geldt ook voor de mais van Jolan van Noye uit Escharen. Hij vreest dat de regen te laat komt. 'De mais rijpt verder af. Ik geloof niet dat het nog beter wordt.'


Overzicht Maismeetnet-telers

Ook in de Achterhoek is er links en rechts wat mais verdroogd, weet Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo. 'Maar hier waren plaatselijke buien. Ten westen van Hengelo is meer regen gevallen dan ten oosten van Hengelo.' Zelf heeft hij de mais op wat lagere grond staan.

Wel was Wissels dinsdag nog gras aan het beregenen. 'We hebben hier vorige week 22 millimeter regen gehad. Sommige delen gras zijn verdord. Als het nog even droog blijft, dan trek ik de haspel ook nog een keer langs de mais.'

Als het nog even droog blijft, dan trek ik de haspel ook nog een keer langs de mais

Bert Wissels, melkveehouder in het Gelderse Hengelo

Gele korrel

Dick Davelaar uit Leusden vreest dat vochtgebrek effect heeft op de mais. 'De mais staat er weliswaar goed bij, maar die had net iets meer vocht hebben. Ik ben bang dat kolfjes niet goed gevuld zijn. Vorige week was het wel heel extreem weer. Ik denk dat er op tijd wordt geoogst. Zeker als je ziet hoe geel de korrel al is.'Biologisch maisteler Guido Frijns uit Reijmerstok is eveneens benieuwd wat het effect is van het droge weer op de vulling van de kolven. 'De laatste dagen van vorige week begon het blad wat te kleuren. Er zitten wel flinke kolven in, maar ik ben benieuwd naar hoe de kolven zijn gevuld.


Tevreden geluiden

Toch zijn er ook tevreden geluiden. Willy Aarts uit Hallum is tevreden over zijn maisgewas. Dat geldt ook voor Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond. 'Het gewas staat er goed bij, met een stevige stengel', zegt de Drentse melkveehouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer