Focus+op+maisteelt+werpt+zijn+vruchten+af+bij+Heijblok
Interview
© Johan Wissink

Focus op maisteelt werpt zijn vruchten af bij Heijblok

Na twee wisselvallige maisjaren heeft Marco Heijblok uit Hippolytushoef dit jaar samen met zijn adviseur extra aandacht gegeven aan de maisteelt. Dat heeft effect. De mais kende een topjaar. In de Kop van Noord-Holland was er dit jaar aan vocht geen gebrek.


Was de mais de laatste jaren minder goed?

'Ik teel al vijf jaar mais op dit perceel. De laatste twee jaar stond de mais niet helemaal egaal. Dat kost opbrengst en dat wil je eigenlijk niet missen. Ook waren vorig jaar tijdens de oogst sporen in het land gereden.

Omdat we dicht bij de Waddenzee zitten, is het hier altijd iets frisser dan elders

Marco Heijblok, melkveehouder in Hippolytushoef

'Door de slechte oogst en weersomstandigheden vorig jaar kon ik het land niet voor andere teelt gebruiken, dus moest de mais er maar weer op. Mais is gevoelig voor structuur en bemesting. Daarom hebben we dit voorjaar met een adviseur alles uit de kast getrokken om het te laten slagen. Dat is goed gelukt.'


Hoe heeft u dit aangepakt?

'Omdat we door de structuurschade in het najaar niet konden ploegen op zware klei, hebben we met de cultivator het land wat vlak getrokken en bewerkt. Verder is samen met de adviseur gekozen voor een upgrade van de bodem. Zo is er een bodemmonster genomen, is het perceel bekalkt en is er drijfmest én vaste mest op gereden.

'Daarnaast hebben we GroMaize Opticoat toegepast. Deze meststof zorgt ervoor dat stikstof langzaam vrijkomt, vooral wanneer de maisplant de stikstof het hardst nodig heeft.
'Ook zijn bij het uitvoeren van de gewasbescherming sporenelementen meegespoten. Een soort precisiebemesting.'


Hoe staat de mais er nu bij?

'Goed, ook op de delen waar vorig jaar structuurschade was. Het perceel staat mooi egaal, het gewas is uitgegroeid en is zeker een halve meter hoger dan andere jaren. De kolfzetting is goed. Omdat we dicht bij de Waddenzee zitten, is het hier altijd iets frisser dan elders. We hebben hier altijd al veel regen gehad. Vorig weekend hadden we nog eens 60 millimeter.

'De omstandigheden zijn hier ideaal voor een goede maisgroei. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht ik dat we voor 1 oktober oogsten. Ik denk dat het drogestofpercentage 23 procent is. Dat is nu nog moeilijk in te schatten.'


Gaat u de koeien weer voeren met voederbieten?

'Ja, ik heb 2,5 hectare voederbieten en 9 hectare mais. Drie dagen voor de maisoogst haal ik de voederbieten van het land. Die komen vervolgens in een mengkuil. Dit bevalt erg goed. Zo voer ik de koeien in de zomerperiode ook mais en voederbieten. Dat past erg goed bij het verse gras.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer