Stilte+voor+de+oogststorm+bij+snelafrijpende+mais
Achtergrond
© Pixabay

Stilte voor de oogststorm bij snelafrijpende mais

Terwijl de mais in Noord-Nederland vaak nog niet oogstrijp is, wordt in het zuiden gestart met de maisoogst. Zeker de warme dagen in combinatie met de koude nachten van het voorbije weekend doen de afrijping van de mais goed. De eerste loonwerkers zijn al gebeld.

Jolan van Noye uit Escharen was op 11 september al aan het hakselen, de mais was droog genoeg. Ook Pieter Peters uit Oirschot zou zijn mais hebben gehakseld, als hij koos voor snijmais. Maar hij maakt er maiskolvensilage van en wil dit eind volgende week oogsten.

Het valt Peters op dat de loonwerker nog weinig wordt ingeschakeld. 'In de buurt staat mais die rijp oogt, zelf had ik deze al lang gehakseld. Toch wordt er gewacht. Misschien dat ondernemers ook op de kalender kijken, het is nog vroeg.'


Overzicht Maismeetnettelers.

De loonwerker van Gerrit de Jong uit Meerkerk komt vlak voor dit weekend langs, Corné Rommens uit Hoeven laat woensdag 23 september hakselen.


Bij Dick Davelaar uit Leusden kwam de loonwerker eind vorige week langs. Hij liet de mais onderzoeken door de Limagrain-sneltester. 'De hoeveelheid zetmeel is me nog te laag. Daarbij heb ik ook percelen die minder ver zijn.'

Guido Frijns uit Reijmerstok oogstte ruim een week geleden de mais van een steenkop, een perceel met veel stenen. Die mais was oogstrijp. De rest gaat eind volgende week de kuil in. Enkele weken terug werd met 2.000 euro per hectare veel betaald voor de mais. Door de hoge opbrengsten van eigen land is de vraag gezakt.'Volgende week is ook de mais van Marco Heijblok uit Hippolytushoef aan de beurt. 'De kolf rijpt nu heel snel af, de plant wordt wat geler. En het is prachtig weer. Ik hoop dit jaar niet in een zwembad te oogsten, zoals vorig jaar. Het land lijkt ook goed berijdbaar.'

Diezelfde wens heeft Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond, die vorig jaar rupsbanden nodig had bij de oogst. 'Het gewas staat er nu ook beter bij dan toen. Het blad is nog wat groenig, de stengel en de kolf zijn mooi.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer