Kwaliteit+mais+stemt+tot+tevredenheid%2C+ondanks+hagel
Interview
© Peter Roek

Kwaliteit mais stemt tot tevredenheid, ondanks hagel

De mais van Corné Rommens uit Hoeven snakte drie weken geleden naar regen. Een voorspelde bui bleek echter een stortvloed, waarbij vooral de daarbij gepaard gaande hagel onwenselijk was. Ondanks de schade die de mais hiervan ondervond, is de melkveehouder tevreden.


Hoe kwam dit noodweer?

'De mais was erg aan vocht toe. Mocht het die donderdag niet regenen, dan zou ik zelf de beregeningshaspel door de mais leggen. Er viel echter 40 millimeter neerslag, met hagel. Daarmee kom ik nog redelijk goed weg, in de buurt gingen lichtplaten van stallen kapot en verhagelden boontjes, rabarber en suikerbieten.'


Wat zijn de gevolgen voor de mais?

'In de bovenste meter blad zitten scheuren. Het blad is wat versplinterd, bladeren liggen op de grond. Ook zijn in sommige delen van het perceel stengels geknakt.'


Dat is best heftig!

'Ja, toch ben ik tevreden over het gewas. De opbrengst is afhankelijk hoe de mais het nu uithoudt. Voor de regen begon de mais te verdorren. De planten hebben nu nog wat groene bladeren, de plant rijpt mooi af. Wel hangen ze door de wind hier en daar tegen elkaar.'En hoe staat het met de kolven?

Die zijn nu voor twee derde droog. De kolven zijn tot bovenin gevuld. De veertien rijen is voldoende. Wel zijn de kolven minder massaal dan andere jaren. Ik hoor dat ook van andere ondernemers. De oorzaak is voor mij onduidelijk. Mogelijk komt dit door het droge voorjaar. Tijdens de bevruchting was er voldoende water, daar ligt het niet aan.'

Hoe verliepen de voorbereidingen?

'Die verliepen goed. Het zaaibed was prima. Op deze grond heeft nog nooit mais gestaan, ook dat is positief. De lengte is prima. De kwaliteit hoeft niet onder de stormschade te lijden. Wel wil ik de mais droger in de kuil hebben dan vorig jaar. Toen zat er bij 35 procent droge stof toch een wat zure laag onderin. De korrel moet door en door rijp zijn, met in totaal 38 tot 40 procent droge stof.'

Hoe ging de onderzaai?

'Ook die doet het prima. Wel was de onderzaai dit jaar wat laat gezaaid. Normaal gesproken doe ik dat ruim voor de opkomst van de mais. De mais kiemde dit jaar verrassend snel, waardoor deze nog nét niet uitkwam, toen ik ging kijken. Daarom gelijk de volgende dag de minimale hoeveelheid van 15 kilo groenbemester per hectare gezaaid. Door het weinige zaad hoopte ik dat het groengewas de mais minder zou beconcurreren. Dat lukt beter dan vorig jaar. Wel staat er hierdoor dit jaar minder vanggewas.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer