Droogte+mais+wisselt+enorm
Nieuws
© Familie van Noye/Facebook

Droogte mais wisselt enorm

Bij de deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst is er een enorme variatie in droogte. Terwijl vorige week de eerste mais in het zuiden werd gehakseld, duurt dit hakselen elders nog een tijd.

Jolan van Noye uit Escharen hakselde de mais op vrijdag 4 september. Op zijn Maismeetnetpercelen werd één keer beregend, waarop de planten verdorden. Hij kuilde dit perceel in met mais die minder rijp was.

Ook elders schiet het met de mais al aardig op. Zo ook bij Pieter Peters uit Oirschot, waar de planten ook wat beginnen te kleuren: 'Als ik er snijmais van ga maken, dan zou ik volgende week hakselen', vertelt hij.


De ondernemer kiest er echter voor om de mais te verwerken tot maiskolvensilage en wacht daarom met de oogst totdat de kolven goed rijp zijn. Daar is hij blij mee: 'Ik verwacht dat de verteerbaarheid van de plant zal tegenvallen.'

Ook de maisplanten van Dick Davelaar in Leusden en Corné Rommens in Halderberge schieten al aardig op. Rommens verwacht over twee weken te hakselen. Anders is dat met de meest zuidelijke deelnemer aan het Maismeetnet.De Limburgse Guido Frijns heeft zijn mais op 13 mei gezaaid, enkele weken later dan de andere deelnemers. Toch is woensdag 9 september een klein deel gehakseld om alvast wat voorraad aan te leggen.

Wim Vedder constateert dat de mais bij hem in Gasselternijveenschemond toch behoorlijk snel afrijpt. Ook signaleert hij sporadisch builenbrand in de mais.


Overzicht Maismeetnettelers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer