Zuid-Holland wil transitie niet alleen op boerenbord leggen

De beoogde transitie van de landbouw in Zuid-Holland is geen zaak die alleen de agrarische sector aangaat. De uitdagingen die er liggen, zullen partijen in de hele voedselketen moeten oppakken.

Zuid%2DHolland+wil+transitie+niet+alleen+op+boerenbord+leggen
© Provincie Zuid-Holland

Dat stelt landbouwgedeputeerde Adri Bom-Lemstra in reactie op de feedback die zij kreeg vanuit Provinciale Staten op de notitie vitale landbouw die eerder dit jaar werd gepresenteerd. Deze week sprak de landbouwcommissie over deze notitie.

Bom-Lemstra benadrukt dat de beoogde transitie van de sector iets is van de lange termijn. 'Dat ga je niet in een dag of een jaar voor elkaar krijgen. Het zal ook niet in een rechte lijn gaan. Er zal bijgesteld moeten worden. Er is ook nog geen uitvoeringsprogramma, maar ik heb wel een beeld van hoe ik het zou willen oppakken.'


Europese regelgeving

De gedeputeerde zegt dat er door een combinatie van provinciale, landelijke en Europese regelgeving een hoop op de sector afkomt. 'Die wordt daar hartstikke ongedurig van en dat snap ik. Boeren zijn terecht boos. Daarom wil ik een lange termijn schetsen met de uitdagingen die er liggen. Die zijn niet alleen voor de boer, maar voor de hele keten. We hebben hier kwalitatief prachtige producten, maar ook veel consumenten die niet willen of kunnen betalen voor kwaliteit. Dat willen we echt aanpakken.'

LTO liet recent nog weten dat het streven van Zuid-Holland, om de verduurzaming van de landbouw in de provincie te versnellen en op te schalen, niet realistisch is. 'Een beter verdienmodel creëren, is ingewikkeld. Verduurzaming draagt niet of nauwelijks bij aan een beter verdienmodel. De belemmerende factor hierbij is de toenemende regeldruk vanuit de overheid', zegt Jaco Kastelein, portefeuillehouder ruimtelijke ordening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer