Meeste+glastuinders+steunen+toekomstvisie+gewasbescherming
Nieuws
© Thierry Schut

Meeste glastuinders steunen toekomstvisie gewasbescherming

Van de glastuinders staat 57 procent achter de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat blijkt uit de ledenraadpleging die Glastuinbouw Nederland in augustus heeft gehouden.

Glastuinders geven in de ledenraadpleging aan dat de richting van de visie van het ministerie van LNV goed is, maar zeggen tegelijk dat deze niet realistisch is gezien het veel te korte tijdspad. Bijna een derde van de ondernemers zegt dat er in de visie ruimte moet zijn voor gewasbeschermingsmiddelen, al dan niet in het medicijnenkastje en toepasbaar binnen een gelijk Europees speelveld.

Ondernemers in de glastuinbouw vinden het belangrijk dat er een Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming komt voor de continuïteit van de bedrijven en de sector. In de raadpleging gaf een grote meerderheid van 90 procent dit aan.


Oplossen knelpunten

De prioritering en randvoorwaarden die Glastuinbouw Nederland heeft ingebracht bij de toekomstvisie, kregen met bijna 100 procent brede ondersteuning vanuit de leden. Vooral de randvoorwaarden gericht op het oplossen van knelpunten, het transitietraject met behoud van middelenpakket en het werken aan een gelijk speelveld in de EU zijn belangrijke voorwaarden om achter het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming te staan.


De resultaten van de ledenraadpleging van Glastuinbouw Nederland zijn ingebracht bij LTO Nederland en nader afgestemd met de andere sectoren, meldt Glastuinbouw Nederland. Er waren twee gemene delers die bij alle sectoren terugkwamen. Allereerst het belang van de korte termijn: telers moeten ook vandaag een gezond gewas kunnen telen. De tweede gemene deler is het economisch perspectief: extra inspanningen moeten worden beloond en telers verwachten een gelijk speelveld in de markt.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer