Sectoren+in+tuinbouw+gaan+meer+samenwerken
Nieuws
© Han Reindsen

Sectoren in tuinbouw gaan meer samenwerken

De sectoren in de tuinbouw gaan meer samenwerken bij belangrijke dossiers als gewasbescherming en water. Dat maakte Jaap Bond, boegbeeld van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, donderdag bekend tijdens het webinar Impact 2025.

Voor de samenwerking wordt het proeftuinconcept gestart, waarin de verschillende sectoren overleggen over belangrijke thema's. Gewasbescherming is het eerste dossier dat gezamenlijk wordt opgepakt. Volgens Bond doen hier alle sectoren – groente en fruit, boomkwekerij, bollen en sierteelt – aan mee, inclusief BO Akkerbouw. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is eveneens deelnemer.

Bij grote dossiers is meer samenwerking en regie nodig, legt Bond uit. 'Er wordt veel onderzocht bij gewasbescherming, maar een overzicht van die onderzoeken ontbreekt. Zo worden zaken dubbel gedaan of is niet de goede onderzoeksvraag gesteld.'


Openbare databank

Met het opzetten van een openbare databank waarin zaken als deze voor iedereen in de tuinbouw zichtbaar zijn, wil Bond dit voorkomen. 'Gewasbescherming is een belangrijk thema in de tuinbouw en het is zonde als we hierbij niet efficiënt te werk gaan.'

Voor het proeftuinconcept, dat wat weg heeft van het oude productschap, hoeft geen nieuw instituut in het leven te worden geroepen, stelt Bond. De samenwerking met partijen uit de hele keten kan verlopen via Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. 'Gewasbescherming is al lange tijd geen zaak meer van alleen de primaire sector.'

Als voorbeeld kan dienen dat de eisen van de retail in Nederland aan het middelengebruik gevolgen hebben voor exporteurs van sierteeltproducten naar derde landen. Daar keuren fytosanitaire diensten steeds vaker partijen af.


Niet op stoel ondernemer

Bond benadrukt dat het proeftuinconcept niet op de stoel van de ondernemer gaat zitten. De samenwerking is alleen bij thema's die te groot zijn om te worden opgepakt door telers of sectoren. 'Bij de telers zit de innovatie', aldus Bond. Hij denkt dat het proeftuinconcept voor het beeld van de tuinbouw richting de politiek beter werkt.

Tijdens het webinar Impact 2025 keken de deelnemers naar de toekomst van de Nederlandse sierteelt. Een belangrijke conclusie van de bijeenkomst was dat de tuinbouw in Nederland te versnipperd is. Meer regie en samenwerking zijn nodig bij belangrijke thema's, gaven de deelnemers aan. Onderwerpen die naast gewasbescherming werden genoemd, waren bijvoorbeeld water en digitalisering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer