Friese schapenkaas online succesvol

De webwinkel van Fryske Skiepe Tsiis is een jaar oud en de online verkoop verloopt, mede door de coronacrisis, boven verwachting. Schapenboerin Christine de Jong staat dan ook elke vrijdagmiddag met haar moeder in de keuken om de bestellingen te verwerken tot postpakketten.

Van huis uit is De Jong opgegroeid met melkvee. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed om de naastgelegen boerderij te kopen, ging ze met haar vader Wubbo en compagnon Bart van Doorn brainstormen over de mogelijkheden. 'Er zijn allerlei dieren door ons hoofd gegaan. Van geiten tot zelfs kamelen. En uiteindelijk zijn het schapen geworden.'

In Spanje kocht het drietal een kudde Assaf-schapen, een melkras dat nog niet in ons land rondliep. De Jong is blij met de keuze. 'De melkproductie gaat goed en het karakter van het ras is lekker maf. Dat past wel bij ons. Een Assaf geeft minder liters dan een Fries melkschaap, maar daar staat tegenover dat de melk hogere vet- en eiwitpercentages heeft.'


Triokaas

Het basisassortiment Friese schapenkaas bestaat uit jong, belegen en oud. Daarnaast produceren de schapenboeren uit Gorredijk soms speciaalkazen, zoals met fenegriek. En een duokaas, waarin koe- en schapenmelk wordt verwerkt. Of zelfs een triokaas waar een deel geitenmelk zorgt voor een kenmerkende smaak.

En al die kazen vinden via de webshop van De Jong hun weg door heel Nederland. 'Kazen als de fenegriek en het trio zijn snel uitverkocht. Maar dat wil niet zeggen dat we nu enorm gaan opschalen. Zoals het nu loopt, is het te overzien en voelt het goed voor ons. We moeten ook afwachten hoe de verkoopt blijft lopen als de coronacrisis weer wat is afgenomen natuurlijk.'

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer