Boer ziet vraag naar schapenzuivel stijgen

Jan de Korte uit Meliskerke won met jonge schapenkaas de nationale schapenkaaskeuring. Het laat de trend in de markt zien. Schapenzuivel is in. 'De vraag blijft maar stijgen.'

Boer+ziet+vraag+naar+schapenzuivel+stijgen
© Marjolein van Woerkom

Het najaar is geen reguliere lammertijd, maar voor Jan de Korte uit Meliskerke wel. Zijn ooien lammeren jaarrond af. 'Dit doen we de laatste vijf jaar en het bevalt ons uitstekend. We hebben altijd lammeren en altijd schapen aan de melk', zegt hij.

Voor een schapenhouder die zijn melk verzuivelt, is dit een groot voordeel. 'Zo loopt de productie het hele jaar door zonder enorme pieken. We kunnen dus het hele jaar door kaas leveren en we hebben continu werk voor ons personeel.'

De schapen zijn in 2003 op het bedrijf gekomen. Daarvoor was het een gemengd bedrijf bestaande uit zo'n zestig stuks vleesvee en een kleinschalige akkerbouwtak. Ook werkte zijn vader nog naast de deur om rond te komen. Om het bedrijf voort te kunnen zetten en het levensvatbaar te maken, moest zoon Jan het over een andere boeg gooien.

Horizontaal uitbreiden

Uitbreiding was noodzakelijk. Omdat Walcheren te kleinschalig is en grond duur, werd het een uitbreiding horizontaal: melk. Het toenmalige koemelkquotum was te kostbaar, dus besloot De Korte Zeeuwse melkschapen te houden en de melk te verkazen. Sinds 2013 heeft hij het verkazen uitbesteed, omdat het te arbeidsintensief werd.

De Korte begon met veertig ooien en heeft er nu tweehonderd. Ze produceren zo'n 600 kilo melk per jaar met een gemiddeld vet- en eiwitgehalte van 6 en 5 procent. Productie is leidend in zijn fokkerij. Dieren die onder de 1,7 à 1,5 kilo melk per dag zakken, worden gedekt, deels met een vleesram. Die lammeren verkoopt hij als slachtlammeren.

'Onze grens is een lactatiewaarde van 110. Alleen de ooien die daarboven komen, laten we dekken door een zuiver melkschapenram.' Het worpgemiddelde ligt op tweeënhalf lam.

Twee groepen dieren

De schapenhouder houdt zijn dieren in twee groepen. Elke groep weidt hij tussen april en november zo'n zes tot tien uur per dag. 'Ik kan ze niet dag en nacht buiten houden, want alleen gras is niet voldoende voor ze. In de stal voer ik ze bij om de melkproductie op peil te houden.'

De schapen krijgen maximaal 1,5 kilo krachtvoer per dag en onbeperkt kuilvoer, dat bestaat uit een mengsel van luzerne, bierbostel, soja, geplette gerst en kuilgras. Het gebruik van de krachtvoerbox - in de schapenhouderij nog niet ingeburgerd - heeft de melkproductie verhoogd. Daarnaast leidt het tot een efficiënter krachtvoergebruik. Het scheelt vele kilo's brok per jaar. 'Elke ooi krijgt nu wat ze nodig heeft. Ik ben nu minder krachtvoer kwijt en melkziekte komt eigenlijk niet meer voor.'

Enorme vraag

Begin september won De Korte met een jonge kaas de landelijke schapenkaaskeuring in Zwolle, die voor het eerst werd georganiseerd door Nederlandse Vereniging van Professionele Melkschapenhouders en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Hij had het hoogste aantal punten, maar een uitgebreide toelichting ontbrak. Daar was het programma te vol en de tijd te kort voor. 'Ik denk dat de organisatie het aantal inzendingen heeft onderschat. De dag was te kort om alle producten te keuren.'

Het laat wel de enorme vraag naar schapenzuivel in de markt zien. De Korte merkt dat zelf ook. Hij is in het voorjaar begonnen met het maken van schapenyoghurt.

'Er werd voortdurend naar gevraagd, dus zijn we er tijd voor vrij gaan maken. We hebben echt een vaste klantenkring rondom de schapenyoghurt opgebouwd', zegt hij. 'Schapenyoghurt heeft een milde smaak. Suiker toevoegen is totaal niet nodig.' De Korte verzuivelt nu alle melk tot kaas (90 procent) en yoghurt (10 procent).

Omdat het bedrijf hierdoor aan specifieke hygiëne-eisen moet voldoen, wil De Korte wellicht het kaasmaken ook weer naar zijn eigen bedrijf halen. 'Het zelf kaasmaken komt hierdoor weer een stukje dichterbij.' De groei blijft er volgens de ondernemer nog wel inzitten. 'Nog steeds kunnen we alle kaas kwijt. Wellicht dat we over een aantal jaren driehonderd schapen houden. Zolang de vraag er is, willen we uitbreiden.'

De beperkende factor is de melktijd. De Korte doet met zijn 20 standsmelkstal tweeënhalf uur over een melkronde. Per dag is hij er vijf uur aan kwijt. 'Alleen daar moeten we nog een oplossing voor vinden.'

Alle kanten op verbreed

Kaasboerderij Mariekerke is een vof bestaande uit Jan de Korte, zijn vrouw en compagnon Sam Boogaard. Naast de kaasmakerij runt de familie een boerderijwinkel, een speelboerderij en een camping. De camping is aangesloten bij Farmcamps, die luxe tenten aanbiedt.

Een stap met toegevoegde waarde, stelt De Korte. 'Daardoor trekken we een andere doelgroep: mensen die geld uitgeven. Dat merken we in onze boerderijwinkel. Het één versterkt het ander.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer