Riannes+Boerderij+IJs+vult+gat+in+regionale+markt+in
Reportage
© Anjo de Haan

Riannes Boerderij IJs vult gat in regionale markt in

Rianne van der Helm maakt sinds twee jaar boerderij-ijs. De melk komt bij haar vader uit de tank. Het ijs blijkt een gat in de markt in de regio te vullen. Met de coronacrisis is de vraag naar streekproducten alleen maar gegroeid.

Het begon te kriebelen tijdens haar stage. Als eerstejaarsstudent op de docentenopleiding van Aeres Hogeschool Wageningen liep Rianne van der Helm uit het Groningse Niehove stage op de kaasmakerij Remeker in Lunteren. 'Je eigen melk meerwaarde geven en verwerken tot een product waar je trots op bent, sprak me aan en liet me niet meer los', zegt ze. Enkele jaren later haalde ze haar diploma met het optimalisatieplan van haar eigen bedrijf Riannes Boerderij IJs als afstudeerproject.

Geen kaas, want in de regio waren al twee kaasboerderijen. 'Met kaas kun je veel meer eigen melk verwerken, maar ik wilde de bestaande kaasmakers niet voor de voeten lopen. Daarom koos ik voor ijs, want dat had je hier nog niet.' Tijdens haar studie had ze al veel ijsboerderijen bezocht om kennis en inspiratie op te doen en samen met zus Mariët, die voedingsmiddelentechnologie heeft gestudeerd, volgde ze een cursus bij het IJscentrum in Wageningen.


Melkveebedrijf van ouders

De melk komt van het melkveebedrijf van haar ouders, waar ze ook haar ijsfabriekje heeft. Op het erf is een speciale ruimte gebouwd waar de pasteuriseermachine, ijsmachine, vriezers en opslag voor ingrediënten en dergelijke een plek hebben gevonden. De ijsmachine betaalde Van der Helm uit eigen zak, want het bleek lastig om als jonge ondernemer krediet bij de bank te krijgen. 'Laat eerst maar eens wat zien, zeiden ze. Maar dan heb je natuurlijk wel een product en dus een machine nodig.' Ze nam de gok en begon in maart 2018 als 24-jarige haar eigen bedrijf.

Eigen melk meerwaarde geven en verwerken tot een product waar je trots op bent

Rianne van der Helm, Riannes Boerderij IJs in Niehove

Nu maakt Van der Helm vier dagen per week ijs, waarvan ze twee dagen wordt geholpen door haar zus Mariët. Haar baan als lerares op een landbouwschool heeft ze weer opgezegd, want dat viel niet te combineren. 'IJs maken is niet iets van alle ingrediënten in de machine mikken en draaien maar. Er komt veel meer bij kijken. Je bent met voeding bezig en moet voortdurend op scherp staan. Vooral de hygiëne is belangrijk; daar ben ik heel precies in. In de loop van tijd is het aantal smaken uitgebreid. Een nieuwe smaak ontwikkelen is leuk, maar kost veel tijd.'


Eigen afzetmarkt

Een belangrijk aspect van haar ondernemingsplan was de afzet. 'Toen ik net was gestart, is RTV Noord hier geweest voor opnames. Dat gaf me meteen bekendheid. Verder ging ik op pad om het ijs te laten proeven', zegt Van der Helm. Ze ging naar restaurants, luxe cafetaria, bakkerijen, streekproductenwinkels en andere potentiële afnemers en ontwikkelde zo haar eigen afzetmarkt.

'Ik heb er bewust voor gekozen om geen ijssalon te beginnen, omdat dat lastig is rond te zetten qua arbeid. Je moet er zijn, ook al komt er niemand. Constant mensen op je erf moet je ook willen.'


IJs bestellen

In plaats daarvan kunnen mensen ijs bestellen en op vrijdagmiddag afhalen. In coronatijd bezorgden ze – haar ouders werkten daarin volop mee – ook aan particulieren, maar daarmee zijn ze weer gestopt; te veel werk en genoeg afzet via andere kanalen.


Rianne van der Helm krijgt hulp van zus Mariët.
Rianne van der Helm krijgt hulp van zus Mariët. © Anjo de Haan

In de warme zomer van 2018 begon de afzet meteen goed te lopen en vorig jaar zomer was Van der Helm veel met haar ijskar – een omgebouwde paardentrailer – op pad naar evenementen en festivals. Dat liep prima en ze was van plan een tweede kar te maken. Tot de coronacrisis roet in het eten gooide. Restaurants en cafetaria sloten de deuren en er kwam een streep door evenementen en festivals. Maar Riannes Boerderij IJs draaide op volle toeren.


Nieuwe deuren

De coronacrisis opende nieuwe deuren voor de Groningse ondernemer. Restaurants die eerst de boot nog wat afhielden, zagen nu in het scheppen van ijs mogelijkheden om klanten te trekken. Daarnaast profiteert Van der Helm volop van de groeiende belangstelling voor streekproducten die door de coronacrisis is aangewakkerd.

De ijsmaker werkt samen met producenten van vers fruit, zoals kersen, appels en aardbeien. 'Ik ben net nog benaderd door een teler van aalbessen', zegt ze enthousiast.


IJstaarten

Nu de vraag naar ijs afneemt, kan de familie Van der Helm bijkomen van maanden topdrukte die in maart al begon. 'Die stille winters, daar moest ik wel aan wennen', erkent Van der Helm. 'Daarom maken we ook ijstaarten die we met kerst op de markt brengen. Ook als streekproduct in samenwerking met andere producenten.'

Zo blijft de ondernemer haar bedrijf ontwikkelen. 'Ik had tweeënhalf jaar geleden echt niet gedacht dat ik hier nu zou staan. Het komt je niet aanwaaien. Het is hard werken en creatief blijven en aan de weg timmeren, zeker met de coronacrisis. Ik ben er wel trots op.'


Het bedrijf telt 135 koeien.
Het bedrijf telt 135 koeien. © Anjo de Haan


Het verhaal achter het ijs
Riannes Boerderij IJs is gevestigd op het melkveebedrijf van haar ouders Hans en José van der Helm, maar staat financieel op eigen benen. De familie verhuisde in 2006 van Oldehove naar het bedrijf in Niehove, waar in 2006 een nieuwe stal werd gebouwd. Het bedrijf telt 135 melkkoeien op 75 hectare. 'Ik zou het met twee koeien op jaarbasis nog wel redden', lacht Rianne van der Helm. In de drukste weken maakte ze 500 liter roomijs, waarvoor 250 kilo melk nodig is. Daarnaast maakt ze sorbetijs op waterbasis. Behalve ijs maken werkt ze ook mee op het melkveebedrijf. 'In de zomer kom ik er niet aan toe, maar als het met het ijs rustiger is, sta ik ook wel in de melkstal.' Van der Helm maakt veel gebruik van sociale media zoals Facebook en Instagram. 'Daarmee kun je snel nieuwtjes delen zoals nieuwe smaken en waar ik met de ijskar sta, maar je kunt ook het verhaal achter het ijs vertellen. Dat vind ik erg belangrijk: dat je de buitenwereld kunt vertellen waar de melk vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer