Plan+voor+floating+farms+in+IJssel
Nieuws
© Dirk Hol

Plan voor floating farms in IJssel

Liggen er in navolging van Rotterdam straks 'floating farms', drijvende boerderijen, in de IJssel? Initiatiefnemer Albert Hoekerswever werkt aan een plan dat de circulaire economie in de Cleantech-regio moet aanjagen.

Hoekerswever deed al in opdracht van samenwerkingsverband Cleantech Regio een verkenningsonderzoek naar drijvende boerderijen, in de zoektocht naar een duurzame, energieneutrale toekomst. Het plan wordt nu door Hoekerswever via innovatieplatform HubOranje! naar een volgende fase gebracht. Hij is eveneens betrokken bij de legkippenboot waarmee op termijn de drijvende boerderij in Rotterdam wordt uitgebreid.

Een artikel over het plan in regionale krant De Stentor maakte recent veel los, zegt Hoekerswever. 'Het maakte precies de reacties los die ik graag wilde, de komende tijd zit ik met relevante partijen uit de regio om tafel om verder te praten over de plannen. Het gaat niet alleen om de drijvende farms, het is een gebiedsaanpak waarbij het gaat om circulariteit met voedselproductie als basis.'


Exportproduct

Volgens Hoekerswever is een drijvende boerderij een innovatielab en symbool dat voor publiciteit zorgt. 'Natuurlijk kun je ook aandacht voor circulariteit vragen op land, graag zelfs. Maar de drijvende boerderij in Rotterdam is de hele wereld over gegaan, dat zorgt voor veel exposure. Het is een exportproduct. Bovendien spreekt het tot de verbeelding. Die verbeelding heb je nodig om het denken van mensen in beweging te krijgen en om partijen te verbinden.'

De innovator put inspiratie uit het Hanze-verleden van steden langs de IJssel. 'Het Hanzeverbond was een handelsnetwerk, een samenwerking tussen steden in een belangrijk deel van Noordwest-Europa. Ik vind het interessant om die gedachte met partijen uit de IJsselstreek een nieuwe vorm te geven. De IJssel kan dienen als nieuwe levensader voor de ontwikkeling van een circulaire, regionale economie met als basis boeren, food-verkopers en techpartijen.'

In deze fase van de plannen is nog onduidelijk waar en hoeveel drijvende boerderijen er gaan komen. Ligplekken nabij steden als Deventer, Zutphen en Zwolle liggen voor de hand. In 2022 wil Hoekerswever met een uitgewerkt plan komen.

De drijvende boerderij in de haven van Rotterdam opende anderhalf jaar geleden. Een uitbreiding, waarin behalve legkippen ook groenteteelt onder ledverlichting is voorzien, liep door de coronacrisis vertraging op maar staat gepland voor volgend jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer