Ook voor gangbare telers moet strokenteelt interessant zijn
Strokenteelt moet niet alleen gericht zijn op biologische boeren. Wil de teelt op 6 meter brede stroken echt aanslaan, dan moet het ook voor gangbare telers technisch en economisch interessant zijn. Dit werd donderdag duidelijk tijdens een online uitzending over strokenteelt.
Over welke strokenteeltproef gaat het?
Sinds dit voorjaar ligt er op proefbedrijf 't Kompas in Valthermond (in de Veenkoloniën) een biologisch strokenteelt met acht verschillende gewassen zoals zetmeelaardappelen, gerst, suikermais en grasklaver. Onderzoekers vergelijken dit met drie (biologische) monoculturen. Ze kijken naar aspecten als opbrengst, onkruidbeheersing, ziekte- en plaagdruk, biodiversiteit en bodemkwaliteit.
Wat zijn de eerste ervaringen?
Dit voorjaar waren de weersomstandigheden gunstig om de strokenteeltproef aan te leggen. De onkruidbestrijding ging goed, maar is wel een uitdaging. Om het onkruid goed te beheersen, is het nodig om met enige regelmaat en op het juiste tijdstip mechanische onkruidbestrijding toe te passen. Nieuwe technieken op het gebied van eggen en schoffelen verbeteren de mogelijkheden. Bedrijfsleider Gerard Hoekzema van 't Kompas is vooral enthousiast over de leerervaringen.
Wat zijn de voordelen van strokenteelt?
Strokenteelt heeft de potentie om jaarrond voedsel en schuilgelegenheid te bieden aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Onderzoekers monitoren daarnaast het effect van een biologisch teeltsysteem op de bodemkwaliteit. Ze verwachten dat strokenteelt de ziekte- en plaagdruk zal verminderen. Uit onderzoek blijkt dat 6 meter brede stoken een goed effect hebben en in de praktijk werkbaar zijn. Dit zijn ook de ervaringen van biologisch-dynamische teler Kees Sijbenga uit Drenthe.
Wat zijn de nadelen of uitdagingen?
Strokenteelt vraagt extra werk en dat gaat de ondernemers geld kosten. Er is daarom wel een verdienmodel nodig. De landbouwgedeputeerden van de provincies Drenthe en Groningen zien mogelijkheden in het kader van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid. Praktisch blijven er uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld gewasbescherming en beregening toepassen in 6 meter brede stroken? Het vraagt extra investeringen.
Past biologische strokenteelt wel in de Veenkoloniën?
Provincies Groningen en Drenthe financieren de driejarige strokenproef. Zij willen hiermee het beginproces naar een gezonde landbouw mogelijk maken. Daarom is gekozen voor een biologische strokenproef. Het onderzoek staat echter ver van de praktijk in de Veenkoloniën met bouwplannen met veel zetmeelaardappelen. Er zijn daarom plannen om op proefboerderij 't Kompas ook een strokenproef met een gangbare teelt aan te leggen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
Nieuw, P.O.A.
-
New Holland T5.140 Dynamic Command
2023, P.O.A.
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X116R (RL) #89923
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag18° / 11°70 %
-
Dinsdag18° / 12°70 %