Mais gortdroog door gebrek aan regen

Op sommige percelen staat de mais er gortdroog bij. Mede door een gebrek aan regen zijn ondernemers genoodzaakt de mais vroegtijdig te hakselen. Zo ook Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen, deelnemer aan het Maismeetnet.

Hoewel er plaatselijk veel regen werd voorspeld, bleef het bij Van Noye nagenoeg droog. Het plaatsje Grave, enkele kilometers verderop, haalde donderdag 13 augustus het provinciale nieuws vanwege een hoosbui. Maar bij de Escharense melkveehouder en loonwerker was de stoep nét nat.


Overzicht Maismeetnettelers.

De combinatie van droogte en hoge temperaturen deden de mais weinig goed. Bovenin zijn de planten letterlijk verdroogd. 'Als er de komende dagen geen regen valt, gaat-ie er binnenkort af. Dan hebben we nog een beetje voederwaarde. Een dorre plant is daarbij ook minder smakelijk', stelt Van Noye.


'Dit geeft duidelijk aan hoe de grond in ons dorp is. Echt klapzand. Er valt best wel wat te telen, als je maar beregent. Omdat we ervoor kozen het grasland aan huis te beregenen, heeft de beregeningshaspel hier maar één keer gestaan. En dan is dit het resultaat', legt de melkveehouder uit.

Van Noye vindt het jammer dat de teelt geen succes is geworden. 'Als je mais teelt, probeer je een zo goed mogelijk gewas te telen. De kosten heb je toch.'Het is nog afwachten of het perceel nog te redden is. 'De temperatuur blijft gunstig en zolang de plant enkele groene bladeren heeft, is er nog ontwikkeling in de kolf. Maar je ziet nu dat de kolven niet helemaal zijn gevuld. De kolven hebben veertien rijen, dat is niet verkeerd. De lengte is ook voldoende, het wordt niet gevuld.'

De Maismeetnetteler hoopt dat er nog wat regen komt. 'Dan kunnen de kolven alsnog iets worden gevuld. Zoniet, dan kuilen we ze over enkele weken in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer