Droogte noopt tot vroege maisoogst

Terwijl er in West- en Noord-Nederland maandag 3 augustus lokaal nogal wat regen viel, bleef het droog in Zuidoost- en delen van Oost-Nederland. Sommige maistelers spreken daar over een vroege maisoogst, mogelijk al deze maand.

Droogte+noopt+tot+vroege+maisoogst
© guido frijns

Hoewel voor maandag regen werd voorspeld, viel deze plaatselijk en met name in het Westen en Noorden. In het Oosten en Zuiden viel geen drup, terwijl regen ook hier hard nodig is. Zo ook bij maismeetnetteler Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen. 'De mais is er in de afgelopen week zeker niet langer op geworden', stelt hij. De hoop die hij vorige week opperde, regen begin deze week, bleek niet uit te komen. Er viel geen druppel. 'De mais begint nu gewoon te verdrogen.'


Overzicht Maismeetnet-deelnemers.

De mais beregenen doet hij niet, de beregeningshaspel wordt enkel op het gras ingezet. 'Ik denk dat het verdrogen van het gras me meer kost. Daarbij is er de afweging tussen beregenen en mais aankopen', stelt Van Noye. Corné Rommens uit Hoeven had maandag wel de haspel klaar staan om de mais te beregenen. 'Maar we kregen die dag 16 millimeter regen. Dat was voorlopig voldoende.'


Hakselen in augustus

Van Noye denkt dat het bij aanhoudende droogte mogelijk dit jaar een vroege maisoogst wordt. 'Het is verstandig om te hakselen als de mais nog groen is, met verdord spul kunnen de koeien niets. Dat kan zomaar al over twee tot drie weken zijn', stelt hij.


Hoewel het ook in Zuid-Limburg kurkdroog is, klaagt biologisch melkveehouder Guido Frijns uit Reijmerstok nog niet. 'De mais is op dit moment 3 meter hoog. Ongelooflijk! Ondanks de droogte is het gewas goed doorgegroeid. We hebben nog altijd geen regen gehad. De mais staat nu in bloei, hopelijk wordt de kolf goed bevrucht.'Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond vreest de hitte ook. 'We hopen dat de warmte die is voorspeld meevalt. Want de zetting van de kolf is mooi begonnen. De kolven ontwikkelen zich prima, maar als de warmte te extreem wordt, is het voor de mais op de zandgronden niet leuk. We zijn er nog niet', besluit de melkveehouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer