ING%3A+agrarische+sector+groeit+1+procent+in+2021
Nieuws
© Twan Wiermans

ING: agrarische sector groeit 1 procent in 2021

De agrarische sector noteert na de forse volumekrimp van 3 procent dit jaar, weer een voorzichtig herstel met 1 procent groei in 2021. Dat meldt het ING Economisch Bureau.

Met name de sierteeltsector en aardappeltelers kregen het flink voor de kiezen in de eerdere kwartalen van 2020. Dat werd gedreven door de coronacrisis, waarin consumenten aanvankelijk de hand op de knip hielden en de foodservicesector en de agrarische toeleveranciers een flinke veer moesten laten.

Productieherstel is voor de meeste agrarische sectoren haalbaar in 2021, verwacht ING Economisch Bureau. Internationaal zijn de uitdagingen voor de handel vanwege economische teruggang en dreigende handelsconflicten echter fors, waarschuwen de cijfervorsers in het vrijdag gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren.


Vers thuis in trek

De horeca, transport en de zakelijke dienstverlening laten in 2020 door de coronacrisis de grootste krimp zien. De detailhandel groeit dit jaar als enige bedrijfssector. Het zijn vooral supermarkten en online shops die profiteren, doordat consumenten minder op vakantie gaan, vaker zelf koken met verse agf-producten en drukke winkelcentra mijden.

De sectoren die in 2020 het hardst krimpen, laten in 2021 ook de hoogste groei zien. Al herstellen ze niet volledig, duidt ING. Want ook als het virus verdwijnt, blijven bedrijven de economische gevolgen ondervinden van een oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid.


Omzetvolumes onder druk

Maurice van Sante, senior econoom bij ING: 'Er blijft veel onzekerheid over het verloop van de corona-uitbraak. Als het virus onder controle is, kunnen veel sectoren volgend jaar wel grotendeels herstellen. Omzetvolumes van voor de coronacrisis worden echter in de meeste sectoren ook dan nog niet gehaald.'

Van alle sectoren gaat de horeca door het diepste dal. De gedwongen sluiting van horecagelegenheden, de internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen en bijeenkomsten sloegen een enorm gat in de omzet in de eerste helft van 2020, licht Van Sante toe.


Herstel foodservice

De versoepeling van de coronamaatregelen is bovendien een doorstart 'met de handrem erop', omschrijft de grootbank. Ook in de tweede helft van 2020 zal de omzet - en dus de aanlevering van verse producten aan deze sector - nog beduidend lager zijn dan normaal, stelt ING.

In het ING-basisscenario, waarbij de bank uitgaat van het uitblijven van een tweede algehele lockdown, verwacht de bank voor 2021 wel flink herstel voor de horeca. En daarmee dus ook voor toeleveranciers aan de foodservicesector.

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer