Handel in ruwvoer moet nog op gang komen

De handel in ruwvoer moet nog op gang komen. Melkveehouders zijn qua ruwvoerpositie nog bezig om de balans op te maken. Duidelijk is dat de situatie per regio nogal verschilt. In het Oosten van het land zijn de voorraden krap.

Handel+in+ruwvoer+moet+nog+op+gang+komen
© Koos van der Spek

'De ruwvoervoorraden zijn hier op. Na de droge jaren 2018 en 2019 kunnen de melkveehouders er geen derde droog jaar bij hebben.' Volgens André Kamphuis van Twente Fourage in Rossum verschilt de situatie van plaats tot plaats. 'Op sommige plaatsen is er afgelopen dagen veel regen gevallen. In andere gebieden viel er niets. 'Maar over het algemeen kun je stellen dat het erg droog is. '

Maar ook waar er regen is gevallen, leidt dat niet direct tot flinke grasgroei. 'De weilanden waren compleet bruin. Ook bij forse regenbuien duurt het wel tot halverwege september voordat er weer kan worden gemaaid', aldus Kamphuis.


Droogte in het oosten

De droogte en de krappe voorraden in een groot deel van het oosten van het land leiden er nog niet toe dat de handel in ruwvoer, met name kuilgras, aantrekt. Melkveehouders wachten eerst af wat er in de nazomer en najaar van het land komt. Daarbij speelt volgens Kamphuis ook mee dat het voor veel boeren financieel ook niet past om nu al voer te kopen. 'De melkprijs is daar momenteel niet naar. Zij kijken dus op twee fronten nog even de kat uit de boom.'

Ook vorig jaar kwam de ruwvoerhandel in oostelijk Nederland pas laat op gang. 'Ik schat in dat het gemiddelde bedrijf toen voor 20.000 euro aan ruwvoer (mais en gras) heeft ingekocht. Maar toen was de melkprijs hoger.'


Gewikkelde kuilbalen

De gewikkelde kuilbalen die momenteel wel van de hand gaan, doen 55 tot 60 euro per baal, afhankelijk van de kwaliteit. Balen die aan paarden en jongvee worden gevoerd, kosten 45 tot 50 euro per baal.

Geitenboeren kopen volgens Kamphuis nu wel. 'Daar wordt geld verdiend, zij hebben hun ruwvoerpositie voor de komende winter al ruimschoots op orde.'


Minder kwaliteit

Elders in het land is de ruwvoerpositie veel beter. Verschillende handelaren stellen dat er voldoende voer komt, al is de kwaliteit wat minder dan vorig jaar. Ook in het zuiden van het land komt er voldoende voer aan de bult. Wat daar volgens een handelaar ook meespeelt, is dat er vrij veel melkveehouders met hun bedrijf stoppen, zodat ook in sommige droge zandgebieden de ruwvoerpositie niet onder druk komt te staan.

Ook de mais staat er goed bij en lijkt in de meeste delen van het land van goede kwaliteit te worden. Over prijzen laten insiders zich nog niet uit. De handel moet nog op gang komen.


Krappe aanvoer van stro

Ook op de hooi- en stromarkt is het nog rustig. 'De hooimarkt is sowieso een kleine markt', aldus Jos Verhoeven uit Soerendonk. De fouragehandelaar haalt het meeste hooi uit Frankrijk. 'Dat heeft net wat meer kleur en kleur en paarden willen dat beter vreten dan het Nederlandse hooi.' Het Franse hooi dat hij verhandelt, brengt tussen de 190 en 200 euro per ton op, Nederlands hooi een paar tientjes minder.

De handel in stro ligt vrijwel stil. De oogst in binnen- en buitenland is volgens Verhoeven zo'n twintig procent lager en het meeste hooi ligt al in de loodssen opgeslagen. Stro van het land is nauwelijks meer te krijgen en er moet 80 euro per ton voor worden neergeteld.


Nog geen evenwicht

Akkerbouwers die hun stro onder dak hebben, willen dat nog niet verkopen gezien de lagere oogsten. 'Ze zijn nu nog niet geïnteresseerd in prijzen van 100 euro per ton en de vraag is nog niet zo groot dat er meer wordt geboden', zegt Verhoeven.

'Het duurt wel even voordat er een evenwicht is ontstaan. De ervaring leert dat de meeste akkerbouwers in januari wel van hun stro af willen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer