Ierse+boeren+willen+zwaargewicht+op+handel+na+Hogan
Nieuws
© Europese Commissie 2020

Ierse boeren willen zwaargewicht op handel na Hogan

De Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) roept op tot de nominatie van een zwaargewicht voor de handelsportefeuille in de Europese Commissie na het aftreden van Phil Hogan. De Ierse belangenbehartiger voor melkveehouders vreest de brexit nog meer zonder 'Big Phil' om de kastanjes uit het EU-vuur te halen.

De Ierse handelscommissaris struikelde deze week over zijn aanwezigheid bij de Oireachtas Golf Society, een golfclub in het westen van Ierland, met veel prominenten en het daaropvolgende publieke debat over zijn gedrag in relatie tot de volksgezondheidsrichtlijnen en corona.


ICMSA-voorzitter Pat McCormack zegt tegen het Ierse vakblad Agriland dat de Ierse prioriteit nu moet zijn om de handelsportefeuille in de Europese Commissie te behouden. Dat lukt alleen als de regering iemand nomineert met de vereiste vaardigheden en een staat van dienst op het gebied van politiek en onderhandelen. Met zoveel woorden: een tweede Hogan, meent de voorman van de melkveehoudersbond.


Politiek verlies dreigt

In reactie op het vertrek van de ervaren handelscommissaris zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dat het aan de Ierse regering is om geschikte kandidaten voor een Eurocommissaris van Ierse nationaliteit voor te dragen.

We hebben een minister van Landbouw nodig die zal vechten voor onze sector en ons unieke familiebedrijf in de land- en tuinbouw

Pat McCormack, voorzitter Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA)

McCormack merkt hierover op: 'Als we iemand nomineren van wie de Europese Commissie denkt dat hij niet in staat is om deze uitdagende opdracht uit te voeren, dan zal die opdracht opnieuw worden toegewezen en krijgt onze nieuwe commissaris een opdracht van minder economisch en politiek belang. Het heeft geen zin die realiteit te ontkennen. We hebben een zwaargewicht nodig en we moeten de handelsportefeuille veiligstellen.'


Landbouw stuurloos

McCormack denkt verder dat de 'multimiljard' landbouw- en voedingssectoren van Ierland nu 'effectief stuurloos' zijn zonder een minister van Landbouw of vertegenwoordiging op commissieniveau door iemand die bekend is met de problemen en sterke punten van de Ierse agrifoodtak.

Hogan was eerder Iers minister, zij het niet de populairste, maar dat telt nu even niet, aldus de ICMSA-voorzitter. Hij voegde eraan toe dat, mede gezien de brexit, 'het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het Mercosur-handelsverdrag en klimaatverandering, het vertrek van Hogan alarmerend is en dat de regering hier snel grip op moet krijgen'.


'We hebben onmiddellijk de benoeming nodig van een minister van Landbouw die de sector kent en op kabinet- en EU-niveau zal vechten voor onze sector en ons unieke familiebedrijf in de land- en tuinbouw.' De nadering van het brexitmonster speelt nadrukkelijk mee in deze overweging van de melkvoorman.


No deal-brexit

De regering moet van de melkveehoudersbond het liefst iemand voordragen voor de rol van EU-handelscommissaris die de 'overweldigende behoefte van Ierland waardeert' om een deal met het Verenigd Koninkrijk te faciliteren en 'de gedemoraliseerde overgang naar een no deal-brexit die aan het einde van het jaar opdoemt, te weerstaan'.

McCormack concludeert dat de Ierse landbouwsector begint te lijden onder een gebrek aan controle en strategische richting. Dit vormt een bedreiging voor de miljarden aan voedselexport naar de Britse markten waar Ierland al eeuwenlang in voorziet, stelt hij.

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer