Barnier%3A+Britten+willen+wel+de+voordelen+niet+de+nadelen+EU
Nieuws
© Europese Unie 2020

Barnier: Britten willen wel de voordelen niet de nadelen EU

EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft nog steeds de hoop dat er voor 1 oktober een brexitdeal met de Britten ligt. Wel moet het Verenigd Koninkrijk zich dan flexibeler opstellen. Op dit moment zitten de onderhandelingen muurvast.

De deadline voor een brexitdeal nadert snel. Eind oktober moet er een akkoord liggen. Alleen dan is er genoeg tijd voor het Europees Parlement en de Europese Raad om er hun zegje over te doen. Op 1 januari 2021 is het economische vertrek van de Britten uit de Europese Unie en vrijhandelszone een feit.Woensdag sprak Barnier in de Ierse hoofdstad Dublin tijdens een conferentie van het Instituut voor Internationale en Europese Aangelegenheden (IIEA) zijn zorg uit over de houding van de Britten.


Gelijk speelveld

Volgens de toponderhandelaar willen de Britten wel de voordelen van een handelsdeal met de EU, maar weigeren ze afspraken te maken die de soevereiniteit van het land beperken. Zo willen de Britten geen afspraken maken over overheidssteun aan bedrijven, waardoor er geen gelijk speelveld tussen de handelspartners mogelijk is.


Een ander heikel punt is de visserij en hoe partijen in de toekomst hun geschillen beslechten. 'De Britten zijn uit op een harde breuk, volledige soevereiniteit en ze willen de vrijheid om hun eigen regelgeving op te stellen zonder restricties vanuit Europa', zegt Barnier.


Teleurgesteld

De Fransman sprak deze week nog met de Britse hoofdonderhandelaar David Frost over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen. Dat spoedoverleg leverde echter niets op. 'We zien geen verandering in de positie van het VK', zegt een teleurgestelde Barnier.

Volgende week komen de partijen voor de achtste keer bij elkaar. Daarna staat er nog maar één onderhandelingsronde gepland. Barnier geeft de hoop nog niet op. 'In de afgelopen maanden heeft de EU flexibiliteit getoond ten opzichte van de Britse eisen. Het is tijd dat de Britten toegeven op de punten die voor ons van fundamenteel belang zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer