Brexitdeal+EU+en+VK+lijkt+weer+ver+weg
Nieuws
© Europese Unie 2020

Brexitdeal EU en VK lijkt weer ver weg

Ondanks een intensivering van de onderhandelingen zijn de brexitonderhandelaar van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er nog niet in geslaagd een akkoord te sluiten. De gesprekken zijn afgebroken met 'aanzienlijke meningsverschillen'.

Door het afbreken van de onderhandelingen, is de kans groot dat er eind deze maand geen akkoord ligt over een ordentelijk vertrek van de Britten uit de Europese vrijhandelszone. Maar de Britse onderhandelaar David Frost denkt dat het in september alsnog kan worden bereikt.

De onderhandelingen lopen vast op de Britse weigering om ook maar iets te bewegen op het dossier van de visserijrechten.


Volgens Frost zijn er wel 'positieve discussies' gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de discussies over wederzijdse handel in goederen en diensten, transportkwesties, samenwerking op het gebied van sociale zekerheid en Britse deelname aan EU-projecten, zoals die met betrekking tot bestrijding van criminaliteit.


Deal onwaarschijnlijk

Michel Barnier, die namens de EU onderhandelt, is negatiever. Het is op dit moment onwaarschijnlijk dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een nieuwe handelsovereenkomst sluiten, zegt hij.

De partijen zijn het nog niet eens over een gelijk speelveld tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Een heikel punt, volgens Barnier. De EU wil dat voor Britse bedrijven dezelfde standaarden blijven gelden op het gebied van bijvoorbeeld milieu, arbeidsrechten en staatssteun.

De grote brexitbelofte aan de Britten was juist dat het land weer meer zeggenschap zou krijgen. Hieraan wenst de regering van Boris Johnson niet te tornen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer