BAS+optimaliseert+bietenteelt+door+combineren+data
Nieuws
© Twan Wiermans

BAS optimaliseert bietenteelt door combineren data

Met het Bieten Advies Systeem (BAS) kunnen bietentelers meerdere databronnen combineren om de productie te optimaliseren, het gebruik van pesticiden te minimaliseren en duurzame, groene landbouw mogelijk te maken.

Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) heeft het Bieten Advies Systeem samen met ICT-leverancier Mendix, onderdeel van Siemens, ontwikkeld. Een innovatieve app combineert meerdere databronnen om de landbouwopbrengsten van de bietenpercelen te verbeteren.

Om elke individuele teler te voorzien van actuele, perceelspecifieke informatie over de grond en advies op maat, combineert BAS informatie uit de database van Cosun Beet Company met data van de telers, openbare bronnen, sensorinformatie en waarnemingen vanuit de buitendienst. Dit zorgt niet alleen voor een hogere opbrengst en kwaliteit, maar ook voor minder milieubelasting.


Ambitie

Cosun Beet Company heeft de ambitie om 's werelds groenste, meest innovatieve en succesvolle bietenverwerker te zijn. Om dit te bereiken, streeft het bedrijf naar het stimuleren van integraal gewasbeheer, het minimaliseren van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het genereren van een zo hoog mogelijke opbrengst per hectare.


BAS is een innovatieve oplossing die telers onder meer aankondigingen stuurt over de te ondernemen acties en voorziet van andere nuttige data. Zo krijgen telers via de applicatie informatie over de beste zaadvariëteiten, bewaarmethoden, vruchtwisseling, meststoffen, specifieke plagen- en ziekterisico's, tips om bladschimmel te voorkomen en andere middelen voor gewasbescherming. Naarmate er meer gegevens worden verzameld, wordt de kwaliteit van het advies van het platform steeds hoger.


Bladluizen

De applicaties zijn relatief eenvoudig aan te passen. Een voorbeeld hiervan is een van de componenten van BAS, de Monitor Bladluizen. Wim Hummel, ICT-manager bij Cosun Beet Company: 'Er zaten slechts tien dagen tussen het eerste gesprek en de livegang van de applicatie. Dat is ongekend snel voor een innovatie in de agrarische sector. Nadat we de Monitor Bladluizen online beschikbaar hadden gemaakt, werden we benaderd door een concurrent uit Zweden die erg onder de indruk was.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer