Vroegbestelling+suikerbietenzaad+begint+dinsdag
Nieuws
© IRS

Vroegbestelling suikerbietenzaad begint dinsdag

Cosun Beet Company opent op dinsdag 18 augustus de jaarlijkse vroegbestelling suikerbietenzaad. Tijdens de vroegbestelperiode kunnen telers het zaad met korting bestellen.

Een ander voordeel is dat de beschikbaarheid van het gewenste bietenras dan ook zekerder is. Telers die van plan zijn volgend jaar weer een bestaand ras uit te zaaien, krijgen daarom het advies om van de vroegbestelling gebruik te maken.

Nadeel van de vroegbestelling is dat de rassenkeuze moet worden bepaald op basis van de cijfers uit de voorgaande jaren (2016-2019). De resultaten van het rassenonderzoek 2020 zijn pas in december bekend.


In de pijplijn

Vooral de cijfers van nieuwe kandidaatrassen kunnen hierdoor nog veranderen. Van deze kandidaten zijn nu slechts de tweejarige cijfers bekend. Deze zijn terug te vinden in de Brochure Suikerbietenzaad 2020. Ze geven wel een goede indicatie wat van deze rassen is te verwachten. In de ene resistentiecategorie zit er voor 2021 meer in de pijplijn dan in de andere.

In de Brochure Suikerbietenzaad kunnen telers per categorie bekijken of er tweedejaarsrassen bij zijn met interessante eigenschappen. Vooral de financiële opbrengst en de resistentieniveaus (rhizoctonia- en/of aanvullende rhizomanieresistentie) zijn daarbij van belang.

Cosun Beet Company heeft bij het bestelformulier een beslisschema toegevoegd om de keuze tussen vroegbestelling of wachten op de nieuwe kandidaatrassen makkelijker te maken.


Resistenties

Bij de rassen zonder aanvullende rhizomanieresistentie worden geen nieuwe rassen met een hogere financiële opbrengst verwacht. Enkele nieuwe rassen hebben mogelijk wel andere waardevolle eigenschappen, zoals een hoge bladgezondheid. Gegevens hierover komen pas eind 2020 beschikbaar.

Bij de rassen met aanvullende rhizomanieresistentie en bietencysteaaltjes + aanvullende rhizomanieresistentie worden wel enkele rassen met een verbeterde financiële opbrengst verwacht. Bij de rhizoctoniarassen zijn er twee kandidaten voor opname op de Aanbevelende Rassenlijst die een aanvullende rhizomanieresistentie hebben.


Wachten

Voor deze resistentiecategorieën kan het daarom lonen om te wachten op de hoofdbestelling. Telers moeten er wel rekening mee houden dat nieuwe rassen vaak beperkt leverbaar zijn, waardoor mogelijk lager alsnog een bestaand ras moet worden gekozen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer