Telers+vragen+vrijstelling+neonics+in+bietenteelt
Nieuws
© Twan Wiermans

Telers vragen vrijstelling neonics in bietenteelt

Landbouworganisaties LTO Nederland, NAV, NAJK en coöperatie Cosun gaan landbouwminister Carola Schouten vragen om vrijstelling voor het gebruik van neonicotinoïden (neonics) als zaadbehandeling in de suikerbietenteelt. Dat hebben zij vrijdagochtend na overleg besloten.

De neonicotinoïden zijn sinds 1 januari 2019 in Europa niet meer toegelaten in open teelten. Zonder de zaadbehandeling van neonicotinoïden zijn er problemen ontstaan in de suikerbietenteelt als vergelingsziekte, zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw.


'Onze concurrentiepositie wordt aangetast nu in Frankrijk waarschijnlijk een uitzondering wordt gemaakt voor deze toepassing', zegt Van Wenum. 'Dat gebeurt onder voorwaarden waar wij ons ook in zouden kunnen vinden.'


Insecticiden

Zonder de neonicotinoïden zijn telers aangewezen op andere middelen. Van Wenum constateert dan ook dat het gebruik van insecticiden in de teelt is toegenomen. De organisaties hebben afgesproken dit weekeinde meer informatie te verzamelen om hun verzoek te onderbouwen. Zij benaderen maandag het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer