Stikstofaanpak+zit+boeren+Noordoostpolder+dwars
Nieuws
© DIRK HOL

Stikstofaanpak zit boeren Noordoostpolder dwars

LTO Noord-afdeling Noordoostpolder is het niet eens met de voorlopige uitkomst van het overleg tussen de economische sectoren en de provincie over de regionale stikstofaanpak.

Vooral het aanwijzen van twee 'stikstofbuffers' aan de noord- en oostkant van de polder zit de boeren dwars. Die zones moeten natuurgebieden als Wieden-Weerribben en Rottige Meente extra beschermen.

De druk om de stikstofuitstoot te verminderen, wordt te eenzijdig bij de landbouw neergelegd, zegt Marijn van Aart die namens de LTO-afdeling deelneemt aan de gebiedstafel voor de Noordoostpolder. 'Er wordt nu alvast een sticker op het gebied geplakt, waarbij pas later mogelijk wordt gekeken of die wel mooi is.'

Het zou volgens de veehouder uit Rutten veel beter zijn de voorgestelde maatregelen van het Landbouw Collectief te omarmen en eerst te inventariseren welke bedrijven op termijn willen stoppen. En boeren die willen investeren in emissiearme technieken moeten volgens de landbouwsector financieel worden gecompenseerd. 'Maar dat wilden ze niet.'


'Niet één oplossing'

Van Aart vindt dat breder moet worden gekeken naar de mogelijkheden om stikstofreductie te bereiken in de Noordoostpolder. 'Er is niet één oplossing. Daarvoor is juist een breder samengestelde gebiedstafel ingesteld. Er zijn veel meer bronnen van stikstof dan alleen de landbouw, zoals de snelweg A6, de haven van Urk, de energiecentrale of het testcentrum voor mobiliteit. Ook hebben de bouw- en infrasectoren aangegeven dat ze hun activiteiten willen elektrificeren.'

De landbouw loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid, stelt Van Aart, maar wil dat alle sectoren evenredig bijdragen aan stikstofreductie op Natura 2000-gebieden. 'Het verdienmodel moet vooropstaan. Zonder verdienvermogen is er geen financiële ruimte voor boeren om te investeren.'


Meer bufferzones

Net als in de Noordoostpolder hebben de agrarisch deelnemers aan de twee andere gebiedstafels (Oostelijk en Zuidelijk Flevoland) de indruk dat er onvoldoende naar hun bezwaren wordt geluisterd. Ook daar wordt gepraat over bufferzones. In die delen gaat het om het beperken van de stikstofuitstoot naar de Veluwe vanuit Oostelijk Flevoland en naar het Vechtplassengebied vanuit Zuidelijk Flevoland.

Om het ongenoegen over de gang van zaken over te brengen, heeft LTO Noord Flevoland een gesprek aangevraagd met verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie. Dat vindt eind augustus plaats.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer