Coronacrisis krijgt weinig vat op geitenhouderij

De geitenhouderij draait lekker. De coronacrisis krijgt weinig vat op de sector. Dat meldt accountants- en adviesbureau ABAB.

Coronacrisis+krijgt+weinig+vat+op+geitenhouderij
© Ulco Wesselink

De geitenhouderij heeft vanwege de coronacrisis weliswaar last gehad van vraaguitval op bepaalde afzetmarkten, maar de gezamenlijke melkverwerkers hebben dit goed op kunnen vangen. De melkprijs heeft in het eerste halfjaar 2020 dan ook standgehouden volgens ABAB.

De prijs ligt in het eerste halfjaar van 2020 ongeveer 6 cent per kilo melk hoger dan het eerste halfjaar van 2019 en nadert de grens van 70 cent. Mede door de zachte winter en het goede voorjaar is de melkproductie per geit toegenomen. De hittegolf van augustus heeft weliswaar tot een terugslag geleid, maar op jaarbasis is de verwachting dat de melkproductie per geit met ongeveer 25 kilo stijgt.


Kosten

De mengvoerprijzen wijken niet veel af van vorig jaar, al liggen de prijzen sinds het tweede kwartaal wel op een hoger niveau. De veekosten zijn met bijna 1 cent per kilo melk gedaald, hoofdzakelijk door lagere prijzen voor strooisel. De indirecte kosten zijn per kilo melk vrijwel ongewijzigd gebleven.

Per saldo is de marge in het eerste halfjaar 2020 met ruim 7 cent per kilo melk gestegen. De positieve resultaatontwikkeling heeft ook fiscale gevolgen. Dit kan bijvoorbeeld aanleiding zijn om de ondernemingsstructuur opnieuw tegen het licht te houden.


Toekomstige ontwikkelingen

De melkprijs blijft naar verwachting de komende jaren goed. De productietoename wordt beperkt door de bouwstop die in veel provincies van toepassing is. De vraag naar geitenzuivel stijgt nog steeds.


Ondertussen zit de geitenhouderij niet stil. Via een duurzaamheidsagenda wordt een plan gemaakt om sectorbreed verbeteringen door te voeren. Zo wordt gekeken naar nieuwe huisvestingssystemen en komt de focus op het welzijn van de lammeren.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer