Gestopte varkenshouder maakt stil verdriet bespreekbaar

In de documentaire 'Het verdriet van de Achterhoek' volgt de camera onder meer de laatste activiteiten van varkenshouder Michel Schoneveld uit het Gelderse Laren, die heeft besloten te stoppen met zijn familiebedrijf. Hij hoopt dat zijn verhaal een steun kan zijn voor collega's die met dezelfde problemen worstelen.

De makers kozen in 'Het verdriet van de Achterhoek' voor de verhalen van Schoneveld en de parochieleden van de kerk in Baak die vechten voor het voortbestaan van hun kerk. Bij beide verhaallijnen staat het thema verandering met de bijbehorende emoties en onzekerheden centraal.

Documentairemaker Marieke Spee was erg blij dat de varkenshouder uit het Gelderse Laren wilde meewerken. 'De beslissing nemen om te stoppen met een echt familiebedrijf heeft natuurlijk een flinke impact gehad op het leven van Michel. Samen met mijn collega Sabine Eijkholt heb ik geprobeerd het proces van afscheid nemen, het opruimen en ook een soort van rouwproces vast te leggen in deze film.'


Best heftig

Schoneveld heeft de documentaire al een aantal keren bekeken. 'Vooral bij de première was het best heftig om mezelf terug te zien met al die mensen om me heen. Toen pas realiseerde ik me dat het een hectische tijd is geweest vanaf het moment dat we de knoop hebben doorgehakt. Als je dat in een bioscoop zo bekijkt, dan komt het wel weer binnen, hoor.'

De redenen van Schoneveld om te stoppen met zijn varkensbedrijf, komen duidelijk naar voren in de documentaire. 'Ik was gewoon niet gelukkig meer met mijn leven als varkensboer. Het loopt nu eenmaal niet altijd zo zoals je wilt in het leven. Ik bedacht me dat ik zo niet oud wilde worden en heb beslissingen genomen. Ik heb nergens spijt van. Niet van mijn jaren als varkenshouder en niet van de beslissing om ermee te stoppen.'


Kraamstal missen

Bioscoop Gruitpoort in Doetinchem vertoont de komende weken 'Het verdriet van de Achterhoek'. Schoneveld is ondertussen langzaam maar zeker bezig aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Ergens zal de Achterhoeker altijd een varkenshouder blijven. 'Ik mis vooral het werken met dieren. Met de biggetjes in de kraamstal. Maar verder alle rompslomp erom heen absoluut niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer