Varkenshouder mag tweede woning behouden

Een varkenshouder uit Gemert-Bakel mag een tweede woning behouden, stelt de Raad van State. In een zaak die provincie Noord-Brabant had aangespannen, werd gemeente Gemert-Bakel daarmee in het gelijk gesteld.

Varkenshouder+mag+tweede+woning+behouden
© Archief Marcel Bekken

Volgens ZLTO-jurist Marc Mol, die het betreffende lid bijstond, gaat het om een bijzondere zaak. 'Deze ondernemer heeft in het verleden meegewerkt aan een bedrijfsverplaatsing.' Mol zegt dat de gemeente destijds op grond van gemeentelijk beleid bijdroeg in de kosten via een gemeentelijke toeslag.

'Maar de financiële middelen waren op het moment van de bedrijfsverplaatsing niet beschikbaar. In plaats van een vergoeding, is met de ondernemer afgesproken dat hij een tweede woning op zijn perceel mocht behouden.'

Vergunning

Daarmee leek de zaak afgedaan. In 2000 was er een vergunning verleend voor het bouwen van een tweede woning. Voorwaarde was dat de oude, nog aanwezige woning zou worden gesloopt. 'Maar snel daarna kwam de verplaatsing met de oplossing 'behoud van deze woning' in beeld, zodat deze niet werd gesloopt. Na veel onderhandelen en veel gesprekken is in 2008 door de gemeente besloten dat niet meer handhavend zou worden opgetreden tegen de te slopen woning.'

De woning mocht blijven staan en de gemeente legde dat vast in een bestemmingsplan. Provincie Noord-Brabant heeft hierop beroep ingesteld bij de Raad van State (RvS). Volgens Mol is de provincie van mening dat alleen bestaande woningen zijn toegestaan in de groenblauwe mantel waar de woning is gelegen en gaat het in dit geval niet om een bestaande woning. Deze had immers al in 2000 gesloopt moeten zijn.

Positieve bestemming

RvS heeft de provincie geen gelijk gegeven en vindt dat de tweede woning behouden kan blijven en een positieve bestemming moet krijgen in een nieuw bestemmingsplan. 'In de uitspraak staat dat het wel degelijk gaat om een bestaande woning, aangezien de gemeente hier niet meer tegen kan optreden na het besluit van 2008. Ons lid mocht er daarom op vertrouwen dat de woning aanwezig mocht blijven', aldus Mol.

'Ook het feit dat er in al die jaren door de gemeente niet is gehandhaafd en er geen handhavingsverzoeken van derden bij de gemeente zijn ingediend, laat RvS in haar uitspraak meewegen.'

De gemeente heeft van RvS de opdracht gekregen om binnen twintig weken na de uitspraak een bestemmingsplan op te stellen dat specifiek zal gelden voor het perceel van de varkenshouder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer