Zuid%2DHolland+zet+streep+onder+bouwen+in+groen
Nieuws
© Werk aan de Muur

Zuid-Holland zet streep onder bouwen in groen

In Zuid-Holland staan twee grote bouwlocaties in het groen op de agenda, in Zuidplas en voormalig vliegveld Valkenburg. 'Maar daarmee zetten we ook een streep.'

Dat is de reactie van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening) namens de Verstedelijkingsalliantie op uitspraken van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige week.

Ollongron riep gemeenten en provincies op om desnoods in het groen rond de stad te bouwen, nu de woningnood steeds nijpender wordt.

Weiland

'Wij zijn ervan overtuigd dat we nieuwe locaties in Zuid-Holland juist niet moeten zoeken in de polder en het weiland rond de stad', stelt de Zuid-Hollandse Verstedelijkingalliantie.

Een gebied als Midden-Delfland moeten we in onze metropoolregio koesteren zoals New York doet met zijn Central Park

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Zuid-Holland

Bom-Lenstra: 'In Zuid-Holland is de afgelopen decennia veel landschap en groen opgeslokt door uitdijende woningbouw en bedrijventerreinen. Steden hebben groen nodig om te kunnen ademen. Een gebied als Midden-Delfland moeten we in onze metropoolregio koesteren zoals New York doet met zijn Central Park.'

Woonconsument

Het beleid in Zuid-Holland is daarom: woningen realiseren binnen het bestaande stads- en dorpsgebied. Dat is namelijk precies wat de huidige woonconsument wil, stelt de Verstedelijkingsalliantie.

Jonge gezinnen trekken niet langer de stad uit, maar willen juist deel uitmaken van de stedelijke omgeving. Mensen van buiten die zich in de Randstad vestigen, kiezen ondubbelzinnig voor de stad. Daar is de bereikbaarheid goed en zijn werk, opleidingen en voorzieningen binnen handbereik, zo luidt de visie in Zuid-Holland.

Er moeten in Zuid-Holland 170.000 woningen bij komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer