Landbouw wil voorlopige bouwstop datacenters

De landbouw in Hollands Kroon wil voorlopig geen extra datacenters in die gemeente. LTO Noord-afdeling Hollands Kroon stelt dat in een zienswijze op het ontwerp Omgevingsvergunning Westlanderweg Middenmeer.

Landbouw+wil+voorlopige+bouwstop+datacenters
© Agriport A7

Softwaregigant Microsoft heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor de bouw van een tweede datacenter aan de westkant van de A7, naast die van Google. LTO Noord wil eerst een maatschappelijke discussie voeren over de wenselijkheid van extra datacenters.

Volgens LTO Noord nemen de datacenters relatief veel ruimte in beslag, die ten koste gaat van vruchtbare landbouwgrond. Eerder al lieten de landbouworganisatie en de gemeente een onderzoek uitvoeren door de Universiteit van Amsterdam naar de ruimtebehoefte van de agrarische sector in Hollands Kroon. Daaruit bleek dat de vraag naar extra hectares bij de bedrijven in de gemeente groter is dan het aanbod.


Te toeschietelijk

Behalve de ruimteclaim is ook het hoge energieverbruik van de datacenters een motivatie om een discussie over de wenselijkheid aan te gaan. 'Veelal groene energie, die voor de opwek ervan ook weer extra ruimte vergt', stelt LTO Noord, die verder vindt dat de gemeente te toeschietelijk is richting de aanvragers.


Zo liggen er nog minimaal vier nieuwe aanvragen voor datacenters klaar. Volgens LTO Noord lijkt daarmee het eind zoek. 'Er worden grote offers van de burgers, het landschap en onze overheid verwacht voor het verduurzamen van onze energievoorziening. Terwijl een enkel datacenter deze duurzame energie in één keer opsoupeert. Kortom: onze energietransitie lijkt de groei van de energiebehoefte van datacenters nauwelijks bij te kunnen benen.'


Bouwstop

De landbouworganisaties verwijzen naar de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer die een voorlopige bouwstop voor datacenters hebben afgekondigd. LTO Noord zegt te beseffen dat datacenters inmiddels een onmisbare rol vervullen in de samenleving. Ook agrarische bedrijven maken steeds meer gebruik van hoogstaande technologie met grote databehoefte. Maar de concentratie van activiteiten is wel degelijk een probleem, meent LTO Noord.

Om de discussie over de datacenters in de gemeente aan te zwengelen, heeft LTO Noord Hollands Kroon ruim vierhonderd brieven verstuurd naar de deelnemers aan een eerdere enquête over het Gebiedsplan Wieringermeer. Daarin kwam de wens naar voren dat de gemeente bij grootschalige plannen beter met de burgers moet communiceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer