Extra+datacenters+bij+Agriport+A7
Nieuws
© Microsoft

Extra datacenters bij Agriport A7

Microsoft wil twee extra datacenters op Agriport A7 bouwen. Daarmee zou het Amerikaanse technologieconcern ruim 11 hectare aan serverruimte in het glastuinbouwgebied in gebruik hebben.

In totaal heeft Microsoft al 37 hectare in eigendom, waarop nog een agrarische bestemming rust. De gemeente Hollands Kroon heeft aangegeven het bestemmingsplan te willen aanpassen, zodat Microsoft kan bouwen.

Operationeel

Microsoft kwam in 2014 naar het glastuinbouwgebied pal aan de snelweg A7. Sinds eind vorig jaar is het eerste van vier datacenters operationeel.

Naar verwachting is Microsoft zeker tot 2019 aan het bouwen aan extra ruimte voor servers die worden gebruikt voor opslag van data in de cloud. Het bedrijf heeft volgens marktkenners haast, omdat de vraag naar ‘publieke’ dataopslag snel toeneemt, zo meldt het Financieel Dagblad..

Bezwaar

Agrarische bedrijven in de regio hebben bezwaar ingediend maar zonder veel succes. Zij zijn bang dat meer softwarebedrijven zullen volgen.

In juli heeft Hollands Kroon ook voorgesteld dat toekomstige exploitanten hoger mogen bouwen dan nu nog is toegestaan. Nieuwe datacenters mogen dan een hoogte krijgen van 40 meter. In het najaar buigt de gemeenteraad zich over dit voorstel.

Bestemmingsplan

In totaal zou bij wijziging van het bestemmingsplan door gemeente Hollands Kroon 70 hectare beschikbaar zijn voor de bouw van technologiebedrijven. Insteek is dat de grond voor tien jaar wordt gereserveerd voor Microsoft.

Heeft het bedrijf geen interesse, dan wordt de grond voor de glastuinbouw bestemd.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer