Grondstrategie voor natuurbeheer in Horstermeerpolder

Provincie Noord-Holland wil een deel van de 70 hectare grond die ze bezit in de Horstermeerpolder inbrengen in een kavelruil. Gedeputeerde Staten gingen dinsdag akkoord met een grondstrategie in polder tussen Nederhorst den Berg en Ankeveen.

Grondstrategie+voor+natuurbeheer+in+Horstermeerpolder
© Provincie Noord-Holland

In totaal ligt zo'n twee derde van het provinciale eigendom al binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De gronden buiten het NNN worden door verkocht, omdat de provincie zelf geen natuur beheert. Voor het ruilproces wordt Stivas ingeschakeld.

Daarmee kiest Noord-Holland voor een gerichte gebiedsaanpak, met als doel om beheerders te vinden voor de natuurgronden in het noordelijk deel van de Horstermeerpolder. Er is een grondstrategie opgesteld, waarin de spelregels zijn opgenomen om samen met boeren en particulieren een proces in gang te zetten om grond van de provincie te kopen of te ruilen.

Tevreden

Voorzitter Cor Veldhuisen van LTO Noord-afdeling Gooi, Vecht en Amstel is tevreden dat de provincie meegaat in de aanbevelingen die de landbouw al in een eerder stadium heeft gedaan voor een gebiedsproces. 'Het zorgt ervoor dat de boeren in het gebied ook een kans krijgen en daarmee weer door kunnen.'

Deze aanpak zorgt ervoor dat de boeren in het gebied ook een kans krijgen en daarmee weer door kunnen

Cor Veldhuisen, voorzitter LTO Noord-afdeling Gooi, Vecht en Amstel

Qua beheer is vastgelegd dat op de natuurpercelen beperkt vee mag worden geweid en dat de graslanden binnen bepaalde periodes mogen worden gemaaid. 'Uit de gesprekken met de agrariërs en bewoners blijkt dat er zeker belangstelling is voor deelname aan het proces,' stelt de provincie.

Drie etappes

De deelname aan het proces verloopt in drie etappes. 'De eerste groep die wordt benaderd om grond te kopen en als natuur te beheren, zijn eigenaren of pachters met grond binnen het NNN of eigenaren met grond en een woning die direct grenst aan de provinciale NNN-gronden of veehouders die binnen de zogeheten ringsloot hun woning en bedrijf hebben.'

Als na deze ronde nog natuurgrond beschikbaar is ontvangen overige bewoners, binnen de polder of met gronden direct grenzend aan de ringsloot die natuur willen realiseren binnen de NNN, bericht met de vraag of zij geïnteresseerd zijn om gronden met een natuurbestemming te kopen.

Resterende gronden

Na deze ronde gaat de provincie in gesprek met alle overige geïnteresseerde partijen voor de eventueel nog resterende gronden. Mocht er daarna nog grond overblijven, wordt besloten of deze al dan niet voor iedereen in de verkoop gaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer