Landbouw wil datacenters en kassen weren

Zo'n 150 boeren in de Wieringermeer hebben dinsdagavond laten blijken geen extra ruimte af te willen staan aan de datacenters of kassen. De gemeente Hollands Kroon werkt aan een gebiedsplan, waarin 750 hectare zoekgebied is opgenomen voor die nieuwe ruimtelijke functies.

Landbouw+wil+datacenters+en+kassen+weren
© John Oud

In de Cultuurschuur in Wieringerwerf lichtten wethouders Theo Meskers en Theo Groot de ideeën van de gemeente nader toe. Beide bestuurders gaven aan juist ook andere economische activiteiten toe te willen staan, om de regio meer perspectief te bieden.

Verkeerde koers

Volgens akkerbouwer Rob Smit, aanjager van de boerenactie, vaart de gemeente daarmee een verkeerde koers. 'Bij de stikstofprotesten heeft deze regio zich nog relatief rustig gehouden, maar deze grote opkomst toont aan hoe de gemeentelijke voornemens ons raken. Er is grote zorg dat de plannen de agrarische ontwikkeling belemmeren.'

Smit voelt zich gesteund door de reacties van raadsleden en inwoners van enkele dorpskernen. 'De datacenters en kassen brengen nu ook al niet de vooraf veronderstelde extra werkgelegenheid. Daarnaast tasten de grote en hoge gebouwen het landschap aan.'

De gemeenteraad krijgt het gebiedsplan binnenkort voorgelegd. 'Gelukkig is de status van cultureel erfgoed voor boerderijen langs enkele hoofdwegen door de polder alvast aangepast,' zegt Smit. 'Die zou grote consequenties hebben voor de dagelijkse bedrijfsvoering.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer