'Rijk moet regie over ruimte nemen'

Claims op het landelijk gebied voor onder meer woningbouw, energietransitie, infrastructuur en natuur vragen om duidelijke regie vanuit de landelijke overheid. Zonder centrale coördinatie dreigt het platteland te verrommelen.

%27Rijk+moet+regie+over+ruimte+nemen%27
© Bert Hartman

Dat zeggen Rijksadviseur Berno Strootman en landbouweconoom Krijn Poppe van Wageningen University & Research tegen Nieuwe Oogst. 'Er is zo weinig samenhang. Het lijkt alsof iedereen voor zich zijn zaakjes probeert te regelen', aldus Strootman. 'Als je niet slim opgaven combineert en keuzes maakt, wordt het landelijk gebied onder de voet gelopen.' Poppe: 'We lopen nu het risico op verrommeling van het landschap en dat moet voorkomen worden.'

Strootman pleit voor de herinvoering van een minister voor Ruimtelijke Ordening. 'We hoeven niet terug naar vroeger en het Rijk hoeft niet top-down tot in detail beleid op te leggen. Maar als je kijkt naar de opgaven die nu spelen, is een grotere betrokkenheid van het Rijk bij de ruimtelijke ordening hard nodig. Natuurlijk is daarvoor nauwe samenwerking met provincies en gemeenten van belang.'


Die samenwerking is op dit moment onvoldoende, vindt Strootman. 'Het Rijk doet nu vrijwel niet mee, omdat ruimtelijke ordening is gedelegeerd naar de provincies. Maar daarvoor zijn de opgaven te groot en te complex.'

Uitvoering in regio's

Poppe is er niet van overtuigd dat de regie over de indeling van het land weer helemaal terug moet naar Den Haag. 'Het Rijk moet de grote structuren uitzetten en geld inbrengen. Maar de uitvoering moet in de regio's plaatsvinden.' En breder dan de provincies, vervolgt de landbouweconoom. 'Er is een groot verschil tussen de uitdagingen in West-Brabant en Oost-Brabant of tussen de Noordoostpolder en Almere.'

De SP vroeg landbouwminister Carola Schouten deze week tijdens een stikstofdebat of het natuurbeleid weer gecentraliseerd moet worden. De partij ziet dat in sommige provincies het natuurherstel achterloopt.


Schouten ziet een recentralisatie nu niet ziet zitten. 'Ik wil niet in een stelseldiscussie terechtkomen. Dat kost te veel tijd. We moeten nu echt starten met de aanpak van het stikstofprobleem.' De bewindsvrouw stelt dat met de provincies heldere afspraken zijn gemaakt in het Natuurpact.

Medeauteur: Peter Smit

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer