Noordwijk respecteert afspraken over bollenareaal

Het gemeentebestuur van Noordwijk heeft als eerste openlijk kenbaar gemaakt eerdere afspraken over een minimumareaal van 2.625 hectare voor de bollenteelt in de regio te respecteren.

Noordwijk+respecteert+afspraken+over+bollenareaal
© Greenport Duin en Bollenstreek

De afgelopen weken ontstond er onrust in de Duin- en Bollenstreek over de plannen om het Pact van Teylingen uit 1996 opnieuw tegen het licht te houden. LTO Noord, KAVB en Royal Anthos lieten maandag weten vast te houden aan het minimum bollenareaal.


Ook zouden er vraagtekens worden geplaatst bij de werkwijze van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), die het rommelige karakter van de streek probeert te verbeteren. In de vijf gemeenten vroegen verschillende politici zich hardop af of het beleid om de bollengrond te beschermen, nog wel aansluit bij de huidige realiteit en hoe effectief de GOM is bij het tegengaan van de verrommeling.


Onomwonden

Reden voor raadslid Jaap de Moor van Bruisend Noordwijk om het Noordwijkse gemeentebestuur daarover enkele vragen te stellen. Het college reageerde onomwonden achter de uitgangspunten van het Pact van Teylingen te staan.

'Wij zijn van mening dat de uitgangspunten van het Pact van Teylingen, zoals deze ook zijn overgenomen in de Intergemeentelijke Structuurvisie 2016, nog immer actueel zijn. Namelijk het scheppen van een duurzaam toekomstperspectief voor de Duin- en Bollenstreek. Dat betekent een keuze voor het handhaven en verbeteren van het bollencomplex waarbij ruimte wordt geboden voor toerisme en recreatie', stelt het gemeentebestuur.


Ter discussie

Gemeente Teylingen heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om te kijken naar de werkwijze van de GOM. Uiteindelijk worden de meeste bloembollen niet meer in de Bollenstreek geteeld, maar elders in Nederland, luidt de argumentatie. Dat onderzoek en het ter discussie stellen van het behoud van bollengrond baren de drie agrarische organisaties zorgen.

Voorzitter Piet van der Poel van Kring Bloembollenstreek KAVB wijst erop dat de afspraken in de tot 2030 lopende Intergemeentelijke Structuurvisie voor rust in de streek hebben gezorgd. Ondernemers kregen door de langlopende afspraken zekerheid of ze wel of niet door konden gaan met hun bedrijf.


'Planologische rust'

Van der Poel: 'Natuurlijk is niet iedereen altijd blij, maar de afspraken werken wel. We snappen de woningnood, maar er is ook een vitaal bedrijfsleven nodig. Nu wordt er gezaagd aan de poten van het afgesproken beleid.' Ook Noordwijk erkent het belang van 'planologische rust', waardoor de bollensector weer bereid is investeringen te doen. 'Daarnaast wordt met de duidelijke keuze voor de teelt projectmatige grondspeculatie voorkomen.'

Rik Pennings van LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek ziet de druk op de schaarse ruimte toenemen. 'We willen in gesprek gaan met de betrokken gemeenten en laten zien hoe belangrijk de bollensector is voor de bewoners, het toerisme en voor het gehele bedrijfsleven in de streek.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer