Nu+31+nertsenbedrijven+besmet+verklaard+met+coronavirus
Nieuws
© Vidiphoto

Nu 31 nertsenbedrijven besmet verklaard met coronavirus

Bij een nertsenhouderij in in Altforst (gemeente West Maas en Waal) waar eerder een verdenking van SARS-CoV-2 was, is de besmetting nu officieel vastgesteld. In totaal zijn nu 31 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

In Altforst gaat om een bedrijf met ongeveer twaalfduizend moederdieren. De besmetting was aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarbij wekelijks kadavers worden getest op het coronavirus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In de monsters van het andere verdachte bedrijf dat gisteren is gemeld, is geen virus aangetoond.


De vooruitzichten voor nertsenhouders zijn door de nieuwe besmetting niet beter geworden. Het Outbreak Management Team Zoönose (OMT-Z) adviseerde eerder om nertsenbedrijven preventief te ruimen, wanneer er na half augustus nog nieuwe besmettingen zouden zijn.


Verspreiding onder mensen

Bij dit advies wordt ook gekeken of de verspreiding van het coronavirus onder mensen vergelijkbaar is met half juli. Het OMT-Z stelde dat als de situatie met de verspreiding van het virus onder mensen in Nederland zou veranderen, het advies voor de nertsenhouders opnieuw moet worden afgewogen.

Het kabinet heeft ook nu gezegd dit advies als uitgangspunt te nemen. Het kabinet is in afwachting van een vervolgadvies van het OMT-Z om nader in te gaan op de risicobeoordeling en geëigende effectieve maatregelen in het licht van de volksgezondheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer