Onzekerheid+nertsenhouders+groot
Nieuws
© Michiel Elands

Onzekerheid nertsenhouders groot

De onzekerheid onder nertsenhouders blijft aanhouden. Zeker nu begin deze week nog op enkele bedrijven besmette nertsen zijn gevonden. In Elsendorp gaat het om 12.000 moederdieren, in Vredepeel om 6.000 moederdieren en in Ven-Zelderheide (gemeente Gennep) om een bedrijf met ongeveer 1.800 moederdieren

Tevens zijn er verdenkingen van infecties bij twee nertsenbedrijven, waarvan de definitieve uitslag op 15 augustus wordt verwacht.

Dit is een tegenslag. Weliswaar werden nog besmette nertsenbedrijven verwacht, de verscherpte maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat het virus niet verder wordt verspreid.

Bij besmettingen na half augustus kan het Outbreak Management Team Zoönose adviseren nertsenbedrijven preventief te ruimen. Naar verluid komen de leden van dit team eind deze maand bij elkaar.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Het aantal coronabesmettingen neemt in Nederland weliswaar toe, in de gebieden met de getroffen nertsenbedrijven blijft het vooralsnog rustig. Het lijkt erop dat de nertsen geen omwonenden hebben besmet.


Nertsenhouders in quarantaine

Volgens voorzitter Martijn Pijnenburg van de LTO-vakgroep Nertsenhouderij doen nertsenhouders hiervoor hun best. 'De ondernemers houden zich niet alleen aan het verscherpte protocol, een aantal van hen zit zelf in quarantaine op het bedrijf. Ze zijn bang om mensen te besmetten.'

De druk is enorm hoog, zegt Pijnenburg. 'Er is veel onzekerheid over wat er gaat gebeuren.' De LTO-vakgroepvoorzitter ziet dat de emoties hierdoor hoog oplopen. 'Als sector verwachten we duidelijkheid. Bijvoorbeeld in de vorm van een goede stoppersregeling, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn en er weer rust komt in de sector.'


Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat ook zij scherp zijn op corona. Veel besmettingen worden geconstateerd door het inzenden van dode dieren.


Gericht zoeken

'Een besmetting op basis van dit early warning systeem is een duidelijk signaal', stelt de NVWA-woordvoerder. 'Daarop wordt gericht gezocht naar nertsen die coronaverschijnselen vertonen. Die worden getest. Worden er geen zieke dieren gevonden of zijn de tests negatief, dan blijft de NVWA de dieren scherp in de gaten houden.'

Tot donderdag kwamen in totaal twintig bedrijven naar voren via het early warning systeem. Bij achttien van deze bedrijven werd het virus aangetoond.

Andere nertsenbedrijven kwamen aan het licht via klinische verschijnselen. Hier bleken ook niet alle bedrijven daadwerkelijk positief te zijn. Bij deze bestrijdingsplichtige ziekten moeten verschijnselen worden gemeld. 'Scherpte blijft hier belangrijk', aldus de NVWA-woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer