Winkelprijs+rundvlees+relatief+hoog%2C+prijsdruk+in+keten
Nieuws
© Koos van der Spek

Winkelprijs rundvlees relatief hoog, prijsdruk in keten

De consumentenprijsindex van rundvlees kwam in mei 2020 met 113 punten (2015 = 100) uit op een relatief hoog niveau, een procent hoger dan in maart. De rundvleesprijs van de verwerkende industrie is in april en mei juist gezakt naar 99 punten, een daling van 8 procent.

De consumentenprijzen voor rundvlees zijn in de eerste vijf maanden drie procent hoger dan in de dezelfde periode in 2019. De prijsindex van slachterijen en uitsnijderijen (PPI) is in mei op 99 punten uitgekomen, een daling van vijf punten of acht procent ten opzichte van twee maanden geleden en een daling van tien punten sinds januari 2020. De index van mei zit op het laagste niveau sinds eind 2016.

De prijsindex af boerderij is in mei geëindigd op 88 punten. Dat is veertien punten (24 procent) lager dan twee maanden geleden en dertien punten lager dan in januari 2020. De index van af boerderij prijzen ligt op het laagste niveau sinds begin 2017. De prijsdaling gaat tegen een normaal seizoenspatroon in.


Meer geslacht in najaar

In het voorjaar is het aanbod melkkoeien doorgaans wat krapper dan later in het jaar als uitgemolken koeien naar de slacht worden gebracht. In de eerste vijf maanden van 2020 zijn de af boerderij prijzen gemiddeld acht procent lager dan in dezelfde periode van 2019. In de eerste vijf maanden van 2020 werd vier procent meer geslacht dan in dezelfde periode in het jaar ervoor.

In de eerste maanden van 2020 hebben veel landen, waaronder Nederland, ingrijpende maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben een grote impact op de nationale en internationale rundvleesmarkten. De logistiek wordt bemoeilijkt door operationele en verkeersbeperkingen in de hele keten.

Grote rundvleesexporterende landen als Argentinië en Brazilië zien hun exporten drastisch dalen. Maar ook voor Nederland is exporteren lastiger geworden. Er is uitval van vraag in sommige afzetkanalen in binnen- en buitenland. Zo is eind maart de afzet van vaak luxere soorten rundvlees en kalfsvlees naar de binnenlandse foodservicesector nagenoeg stilgevallen.


Voor 489 miljoen euro via supermarkt

De consumptie van rundvlees in Nederland is stabiel. In 2017 was het verbruik van rundvlees 15,4 kilo per hoofd van de bevolking. In 2018 werd voor circa 489 miljoen euro aan vers rundvlees verkocht via supermarkten. Er is een seizoenspatroon in de afzet, met pieken in januari, het barbecueseizoen en in december (feestdagenmaand).

Op de Nederlandse retailmarkt zijn de inkooporganisaties van supermarkten Ahold Delhaize (35 procent marktaandeel), Jumbo (19 procent marktaandeel) en Superunie (28 procnet gezamenlijk marktaandeel van aangesloten winkelformules) de belangrijkste afzetpartijen voor de vleesindustrie.

Nederland telt 285 grote en kleine slachterijen van vlees (geen pluimvee). Slechts negen slachterijen slachten meer dan 10.000 runderen per jaar (referentiejaar 2012). In 2018 zijn in totaal 664 duizend (volwassen) runderen geslacht met een geslacht gewicht van 224 duizend ton.Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer