Studie naar echte prijs duurzaam voedsel

Wageningen Economic Research gaat onderzoek doen naar toepassing van de echte prijs van duurzame producten. Het doel is om te komen tot een duurzamere productie en consumptie van voedsel.

Studie+naar+echte+prijs+duurzaam+voedsel
© Han Reindsen

De onderzoekers willen eerst inzichtelijk maken wat de maatschappelijke kosten en baten van voedselproductie en -consumptie zijn. Dit gebeurt al in het lopende onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs'.

In aanvulling daarop wordt nu gekeken hoe die hele keten het snelst kan verduurzamen en hoe de maatschappelijke kosten verminderd kunnen worden.


Maatschappelijke kosten

Tot de maatschappelijke kosten rekenen de onderzoekers indirecte kosten die niet in de kostprijs worden verrekend: de natuurlijke factor (bijvoorbeeld wat draagt het product bij aan de biodiversiteit en klimaatverandering); de sociale factor (de arbeidsomstandigheden, onderbetaling); en tot slot de humane factor (hoe gezond is een bepaald product voor consumenten).

'We proberen al deze factoren om te zetten in euro's zodat we ze onderling vergelijkbaar kunnen maken', zegt onderzoeker Willy Baltussen van Wageningen Economic Research.


Alle schakels

De onderzoekers kijken naar alle schakels in de keten. Aan de producentenkant kijken ze vooral naar de bij boeren en tuinders aanwezige kennis. 'Als zij een verduurzamingsidee hebben, dan kunnen wij berekenen hoe duurzaam dat echt is en wat dat oplevert', stelt Baltussen.

Hij hoopt dat het onderzoek ertoe leidt dat boeren en tuinders een eerlijke prijs krijgen voor hun duurzaamheidsinspanningen. 'We willen zorgen dat discussies zoals recent over Planet Proof niet meer nodig zijn.'


Geen meerprijs

Uit onderzoek van Nieuwe Oogst bleek dat telers vrijwel geen meerprijs krijgen voor hun duurzaam geteelde producten.

De komende tijd worden ondernemers benaderd. Behalve Wageningen Economic Research en penvoerders LTO Nederland en True Price tonen diverse andere partijen interesse.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer