Enqu%C3%AAte+onder+boeren+naar+prijsvorming+in+keten
Nieuws
© Dirk Hol

Enquête onder boeren naar prijsvorming in keten

Ongeveer 15.000 boeren en tuinders worden deze week benaderd voor een onderzoek naar prijsvorming in de keten. Dit onderzoek richt zich op zes producten en moet de overheid inzicht geven in de positie van boeren en tuinders.

Ondernemers in de agrarische sector vinden dat ze weinig invloed hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten. Ook geven boeren en tuinders aan dat de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd zonder dat daar extra inkomsten tegenover staan. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil daarom de positie van boeren en tuinders in de voedselketen versterken.


De minister heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd om de prijsvorming in de keten inzichtelijker te maken en om eventuele problemen bij de prijsvorming aan het licht te brengen. Een deel van het onderzoek wordt op verzoek van de ACM uitgevoerd door Wageningen Economic Research. Voor dit onderzoek laat Wageningen Economic Research een onlineonderzoek onder boeren en tuinders uitvoeren door agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy in Wageningen.

Zes producten

De ongeveer 15.000 ondernemers die aan het onderzoek kunnen deelnemen, krijgen rond donderdag 13 februari een uitnodiging per e-mail met een link naar het onlineonderzoek. Dit richt zich op verschillende soorten agrarische sectoren en ketens, waarbij zes producten specifiek wordt uitgewerkt: melk, varkensvlees, uien, wittekool voor zuurkool, tomaten en peren.

Het onderzoek richt zich niet alleen op deze zes producten. Ook boeren en tuinders die andere voedselproducten produceren, worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De onderzoekers vinden dat alle informatie over dit thema helpt om een goed beeld te schetsen. De resultaten van het onderzoek zijn in het belang van de agrarische ondernemers, omdat ze worden gebruikt voor de inrichting van het beleid dat de positie van boeren en tuinders in de keten moet versterken.

Anoniem

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien tot twaalf minuten. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. De ACM maakt de resultaten van het onderzoek in juni bekend. Partijen die dit onderzoek steunen, zijn onder meer LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, NFO, NAV, NMV, POV, Bionext en Biohuis.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer