Pluimveevleesproductie+China+plust+18+procent+in+2020
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Pluimveevleesproductie China plust 18 procent in 2020

Chinese producenten van pluimveevlees voeren op grote schaal uitbreidingsplannen uit. Gerekend wordt op een stijging van de productie met 18 procent in 2020.

China is 's werelds op een na grootste producent van pluimveevlees. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht in 2020 een stijging van de Chinese productie met 18 procent: van 13,75 miljoen ton naar 14,85 miljoen ton. Door de stijging van de binnenlandse productie dalen de prijzen voor pluimvee.


Versneld

Marktleiders zoals Liaoning Wellhope Agri-Tech en Fujian Sunner Development, leverancier aan Yum China KFC, hadden al uitbreidingsplannen om het doel van de Chinese overheid voor een meer geïntegreerde voedselproductie te halen. Enkele van deze bedrijven hebben die projecten, onder invloed van de winsten in 2019, versneld.

'We hebben versneld door de betere prijzen', zegt Jan Cortenbach, Chief Technical Officer bij de joint venture Wellhope-De Heus Animal Nutrition. 'Er wordt nu gewerkt aan nieuwe huisvesting voor minstens 1 miljard kippen', zegt Walter Benz, president en algemeen directeur van China bij Big Dutchman Group, een Duits bedrijf dat apparatuur voor pluimvee levert.

De plannen omvatten onder andere een boerderij- en slachtproject van 100 miljoen vleeskuikens door Shandong Xiantan en twee projecten van 100 miljoen vleeskuikens door de Chinese topverwerker van varkensvlees, Henan Shuanghui Investment and Development Co Ltd, eigendom van de WH Group.


Zwak herstel vraag

In China is kippenvlees goedkoper dan varkensvlees en wordt vooral geconsumeerd in schoolkantines. Die zijn al een groot deel van het jaar gesloten vanwege de coronacrisis. Ook fastfoodketens en personeelskantines zagen na heropening maar een zwak herstel van de vraag.

De expansie lijkt slecht getimed, ook omdat de Chinese varkensproductie zich sneller lijkt te herstellen dan verwacht. De Chinese firma Wellhope houdt rekening met een langetermijnverschuiving naar een hogere consumptie van pluimveevlees. Vooral door jonge stedelingen die gaan voor gemak en zorg hebben over hun gezondheid.


Prijzen op hoog niveau

Daarnaast liggen door het krappe aanbod aan varkensvlees in China de prijzen op een hoog niveau. Ook dat kan de positief uitpakken voor de consumptie van varkensvlees.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer