China+staakt+landbouwimport+uit+Verenigde+Staten
Nieuws
© Landpixel

China staakt landbouwimport uit Verenigde Staten

China heeft de import van verschillende Amerikaanse landbouwproducten als graan en soja stilgelegd. Het besluit wordt gezien als een teken dat het moeizaam bereikte fase 1-handelsakkoord, dat de Verenigde Staten en China in januari ondertekenden, onder druk staat.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De oproep om de inkoop van onder meer sojabonen en graan te pauzeren, is alleen aan staatsondernemingen gedaan. Ook is een deel van de overeengekomen aankoop van Amerikaans varkensvlees weer geannuleerd.


China zou het in januari gesloten handelsakkoord met de Verenigde Staten heroverwegen vanwege de escalatie van het conflict rond Hongkong. Ook de kritiek van de Verenigde Staten dat China te weinig gedaan zou hebben om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, viel al niet goed in Peking.


Handelsconflict

In januari, voor het uitbreken van de coronapandemie, sloten China en de Verenigde Staten het fase 1-handelsakkoord. Hierin beloofde China in dit en volgend jaar voor 200 miljard dollar - zo'n 179 miljard euro - extra aan Amerikaanse (landbouw)producten en energie te importeren.

Hiermee leek een einde te zijn gekomen aan het handelsconflict dat in 2018 uitbrak tussen beide landen. Door de uitgebroken economische crisis was het al zeer onzeker of China zich aan die belofte kon houden.

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer