China+eist+video%2Dinspectie+Nederlandse+slachterijen
Nieuws
© Vion

China eist video-inspectie Nederlandse slachterijen

China heeft gevraagd om video-inspecties van de vier Nederlandse slachterijen waarvoor sinds zondag een importban geldt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.

Op dit moment worden de mogelijkheden daartoe verkend in samenspraak met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De inzet van het ministerie is om samen met de sector de importstop zo spoedig mogelijk op te heffen. De importstop van China voor de Vion-slachterijen in Boxtel en Groenlo, Van Rooi in Helmond en Westfort in IJsselstein heeft al gevolgen voor de prijzen die Nederlandse varkenshouders krijgen.


Normaal gesproken wordt de Vion-prijs op dinsdag bekendgemaakt. Door de onzekere situatie kwam de prijs deze week op woensdag. De prijs van 1,51 euro (inclusief btw) per kilo geslacht gewicht betekent een daling van 15 cent. De biggennotering van Vion zakte met 7,50 euro per big naar 39 euro. Van Rooi noteerde deze week 14 cent per kilo geslacht gewicht lager en komt uit op 1,30 euro (exclusief btw).


Spanning in de markt

Naast deze prijsdalingen in Nederland, ligt de levende export naar Duitse slachterijen vrijwel stil. Handelaren merken dat het steeds lastiger wordt om de varkens kwijt te raken. Marktkenner Jan Vernooij noemt het een spannende situatie. Elke week lijkt er iets bij te komen, waardoor de markt onder druk komt te staan. Sommige handelaren sluiten niet uit dat het een bewuste actie is vanuit China om de prijs naar beneden te krijgen.

Ondertussen is nog niet bekend hoe lang de importstop zal aanhouden. Volgens sommige marktkenners twee weken, anderen houden al rekening met vier weken. COV is optimistischer. Een recent bericht uit China over het testen van varkensvlees op het coronavirus is volgens COV-woordvoerder Patrick de Leede hoopgevend.

'Er zijn testen gedaan op 32.000 verpakkingen en geen enkele testte positief. Bovendien moeten er veel monden in China gevoed worden en is import van varkensvlees noodzakelijk. Ik ken Chinezen als pragmatisch en ik hoop dat het resultaat van de onderhandelingen van ministerie van LNV snel komt en gunstig uitvalt', aldus De Leede.


Afwaardering

Varkensvlees wordt inmiddels afgewaardeerd. Dat houdt in dat delen die normaal gesproken naar China gaan nu niet weg kunnen. Deze onderdelen worden noodgedwongen aangeboden voor destructie.

China noemt geen oorzaak voor het weren van de producten van vier slachterijlocaties. Mogelijk ziet het land import van vlees en vis uit slachterijen waar medewerkers besmet zijn of zijn geweest met het covid-19 virus als de bron van recente nieuwe besmettingen voor covid-19 in Beijing.

Nederland, andere Europese landen en de WHO benadrukken dat op basis van wetenschappelijke data en risicoanalyse, voedsel en verpakkingsmateriaal geen rol spelen bij de verspreiding van het virus. Nederland wijst verder op het belang van de wetenschappelijke benadering in dit geval.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer