ForFarmers draait goed, ondanks corona

ForFarmers draaide ondanks de coronacrisis het afgelopen halfjaar beter dan de eerste zes maanden van 2019. Er werd weliswaar minder voer verkocht, maar de brutowinst steeg 2,5 procent. Dat komt omdat het bedrijf in de kosten sneed.

ForFarmers+draait+goed%2C+ondanks+corona
© ForFarmers

ForFarmers zette in de eerste helft van 2019 4,8 miljoen ton total feed af, dat is 5,6 procent minder vergeleken met dezelfde periode in 2019. Daarvan bestond 3,4 miljoen uit mengvoer, waarvan 4,9 procent minder werd verkocht dan het eerste halfjaar van 2019.

De lagere omzet is het gevolg van de wereldwijde coronacrisis. 'De sluiting van de horecasector heeft vooral in het tweede kwartaal de afzet van onze klanten beïnvloed. Dat hebben we met name in het Verenigd Koninkrijk en in Polen gemerkt in onze volumeontwikkeling', aldus bestuursvoorzitter Yoram Knoop. Ook fosfaat- en stikstofperikelen, alsmede de sanering in de varkenshouderij, zorgden er voor dat er in ook eigen land minder voer werd afgenomen.


Toch meer winst

Desalniettemin steeg de operationele winst 34,6 procent tot 48, 2 miljoen euro. Ook steeg de brutowinst met 2,5 procent tot 219,5 miljoen euro. De onderliggende winst is 21,5 miljoen euro, maar liefst 80 procent meer dan vorig jaar. De vergelijking met 2019 is overigens wel enigszins geflatteerd. Toen waren de resultaten extra zwak door een verkeerd inkoopbeleid.

De positieve resultaten zijn het gevolg van het sneller doorvoeren van efficiencyplannen. Corona noopte het bedrijf daartoe. Zo gingen fabrieken in Verenigd Koninkrijk en Duitsland dicht. Mede daardoor zijn de doelstellingen om 10 miljoen euro kosten te besparen nu al bijna bereikt.


Sanering varkenshouderij

Ook voor de tweede helft van het jaar verwacht ForFarmers een ruim hogere onderliggende nettowinst. Toch zijn er ook zorgen. Het bedrijf verwacht vanwege de sanering in de varkenshouderij dat de verkoop van varkensvoer onder druk komt te staan. Het bedrijf werkt daarom aan de volgende stap om de organisatie nog efficiënter te maken. 'De desbetreffende plannen zullen we later dit jaar bekendmaken', aldus Knoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer